saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv osam osoba: Jasmina Čelikovića (27), Semira Ramića (24), Zanina Čorića (27), Ademira Avdića (23), Esmira Hasića (23), Emira Jahića (23), Nedžada Avdića (49), svi iz Tuzle, i Vedrana Gavrića (26) iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivičnim djelom iz člana 52. stav 1 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja TK.

U optužnici je navedeno postojanje osnovane sumnje da je prvooptuženi Jasmin Čeliković organizovao grupu kojoj su pripadale i ostale optužene osobe, u cilju nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga heroin i amfetamin na području Tuzle i Tuzlanskog kantona u dužem vremenskom periodu.

Krajem septembra 2011. godine, po naredbama Kantonalnog suda u Tuzli i uz saglasnog Tužilaštva, pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a TK su izvršili preterese na većem broju lokacija u kućama i stanovima na području Tuzle koje su koristili optuženi. Tom prilikom je u objektima i kod pomenutih pronađena određena količina opojne droge heroin, veća količina naoružanja, municije i prateće opreme, određena količina novca od prodaje droge, automobili i motocikli koji su korišteni prilikom nabavljanja i prodaje droge i određena tehnička oprema.

Tokom provođenja istražnih radnji prikupljen je veći broj dokaznih materijala koji potvrđuju osnovanu sumnju da su optuženi u datom vremenskom periodu veću količinu droge heroin i amfetamin, koju je za njih nabavljao Čeliković, vagali, pakovali i prodavali za veći broj lica.

Kantonalno tužilaštvo je uz podignutu optužnicu Sudu stavilo prijedlog da se pomenutim produži mjera pritvora.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla također predloženo da se izrekne i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta a za veću količinu naoružanja, te da se od optuženih oduzme protivpravno stećena imovina, automobili, motocikli, pronađena opojna droga, novac koji potiče od prodaje droge i određeni tehnički predmeti.

Comment are closed.