saopćenje za jabvnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetpetogodišnjeg Nešeta Selimovića iz mjesta Zeline Srednje, općina Gradačac, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela pokušaj ubistva u sticaju sa krivičnim djelom pokušaj teške krađe i nedozvoljeno dražanje oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Selimović u nedjelju 22. januara 2012. godine oko 3 sata u mjestu Zelinja Srednja, nakon što je provalio u porodičnu kuću M.D i izvršio premetačinu ladica u spavaćoj sobi u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, aktivirao i bacio ručnu bombu u hodniku neposredno ispred ulaznih vrata kuće gdje su ušli susjedi M.D i E.D u namjeri da Selimovića spriječe u krađi. Pomenute osobe su uspjele izbjeći povređivanje ili težu posljedicu blagovremeno se sklonivši iza vanjskog zida kuće.

Policija je lišila slobode osumnjičenog nedugo nakon događaja i tom prilikom u džepu jakne koju je nosio su pronađene dvije ručne bombe. Ovlaštena službena lica PU Gradačac izvršila su kriminalističku obradu nad osumnjičenim, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku

Comment are closed.