saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetpetogodišnjeg Indira Halilovića i devetnaestogodišnjeg Elvisa Đuvu, obojica iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Postoji osnovana sumnja da su Halilović i Đuvo u nekoliko navrata u periodu od sredine decembra 2011. godine do početka januara 2012. godine prodali manje količine marihuane određenim osobama, kao i da su marihuanu namijenjenu za daljnju distribuciju i prodaju u količini od oko 16 grama, prodali jednoj osobi. Prilikom pretresa stana i pomoćnog objekta koje koristi Halilović, izvršenog 11.01.2012. godine u sklopu operativne akcije MUP-a TK na suzbijanju nedozvoljenog prometa opojnim drogama, pronađeno je više paketića sa opojnom drogom marihuana sa ukupnom količinom od oko 13 grama.

U sklopu iste operativne akcije MUP-a TK 11.01.2012. godine izvršen je pretres stana koji koristi D.LJ iz Tuzle koji se nalazi u barakama u Tuzlanskom naselju Ši selo, te pretres pomoćnih objekata koji se nalaze u blizini baraka. Radi se o objektima koji su trošni, služe kao ostave i nisu zaključani. Za ove objekte je od ranije poznato da su korišteni od strane više kriminalno aktivnih lica.

U jednom od pomoćnih objekata, za koji nije pouzdano utvrđeno ko ga je koristio i čije je vlasništvo, je pronađeno 8 paketa sa ukupnom količinom od oko 6,8 kilograma opojne droge marihuana. Nakon pronalaska marihuane D.Lj je lišen slobode od strane ovlaštenih službenih lica MUP-a TK, izvršena je kriminalistička obrada, te je zbog nemogućnosti utvrđivanja da je marihuana u njegovom vlasništvu, odnosno da je pronađena u objektu koji je ova osoba koristila, isti pušten na slobodu.

Pronađena pakovanja sa biljnom materijom su vještačena od strane vještaka za hemijska i biološka ispitivanja. Vještačenjem je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi canabis sativa-konoplja, ili poznatije kao marihuana, da je materija u pakovanjima u veoma vlažnom stanju i u fazi raspadanja, da je najvjerovatnije stojala duži vremenski period i da je, s obzirom na ovo, mala vjerovatnoća da bi mogla biti stavljena u daljnji promet i prodaju.

MUP TK u saradnji sa Tužilaštvom poduzima sve potrebne operativne radnje i aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa pronađenom opojnom drogom marihuana.

Comment are closed.