saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga protiv komesara MUP-a TK Nedima Mutapčića u vezi sa saobraćajnom nesrećom koja se dogodila 23.05.2008. godine u mjestu Lukavica, općina Čelić, dok je pomenuti upravljao službenim vozilom MUP-a TK “Renault Megan”.

Kantonalnom tužilaštvu TK nije dostavljen Izvještaj o saobraćajnoj nesreći od strane PS Čelić, niti od MUP-a TK, nego se o predmetnoj nesreći saznalo putem anonimne prijave koja je zaprimljena u Tužilaštvu 19.04.2010. godine.

Nakon zaprimanja anonimne prijave, formiran je predmet u Tužilaštvu i izvršene su detaljne provjere.

U Tužilaštvu su saslušana lica za koja je u prijavi navedeno da imaju saznanja o nesreći.

Izvršene su provjere radnji koje su poduzete tokom uviđaja koji su obavljala ovlaštena službena lica PS Čelić. Tokom uviđaja je utvrđeno da je Mutapčić upravljao pomenutim vozilom, te da u vozilu nije bilo saputnika. Također, navodi se da je u datom momentu Mutapčić izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u drugu traku i sletio u kanal udarivši u zemljani dio istog, pri čemu je na vozilu nastala materijalna šteta. Pri tome nije došlo do kontakta sa drugim vozilom niti sa pješacima.

Iz prikupljenih dokumenata proizilazi i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, PS Čelić , izdalo Prekršajni nalog za Nedima Mutapčića sa propisanom novčanom kaznom za prekršaj u iznosu od 100 KM.

Također je izvršeno alkotestiranje, testom marke “Alcoquant”, u kojem je konstatovano da vozač nije bio u alkoholiziranom stanju. U ljekarskom uvjerenju, odnosno nalazu i mišljenju ljekara izdatog 23.05.2008. godine sa pečatom Doma zdravlja, Hitna pomoć Čelić i pečatom dežurnog ljekara, je konstatovano da pacijent Nedim Mutapčić nije bio u alkoholiziranom stanju, te da je prilikom saobraćajne nesreće zadobio lakše tjelesne povrede.

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva TK vještak saobraćajne struke je uradio vještačenje ukupne vrijednosti vozila i pričinjene materijalne štete nastale na vozilu. Prema mišljenju vještaka vijednost vozila na dan nesreće je bila 20.830,78 KM a pričinjena materijalna šteta na vozilu 4.941,82 KM.

Članom 332. Krivičnog zakona FBiH propisano je da učesnik u prometu na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa i time tako ugrozi javni promet da dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većih razmjera pa zbog toga kod drugog nastupi imovinska šteta preko 5.000 KM, čini krivično djelo-Ugrožavanje javnog prometa-

Iz pravnog shvatanja Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH od 16.11.2004. godine proizilazi da zakonsko obilježje “Imovina većih razmjera” postoji kada vrijednost imovine prelazi 50.000 KM

U konkretnom slučaju vozač Nedim Mutapčić nije doveo u opasnost život drugih lica, vrijednost imovine drugog ne prelazi 50.000 KM, a nije pričinjena niti materijalna šteta veća od 5.000 KM.

Imajući u vidu sve navedeno Kantonalno tužilaštvo TK je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv Nedima Mutapčića u vezi sa pomenutom saobraćajnom nesrećom.

Comment are closed.