Archive for December, 2011

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Selmira Demirovića i Hasana Suljića, obojica iz Tuzle. Obje sobe su osumnjičene za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je Demirović osumnjičen i za krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja TK.

Prilikom pretresa objekata u koordiniranoj akciji koju je MUP TK provodio na području više općina u Tuzlanskom kanton, u stambenim objektima u kojima žive, pronađeno je oko 17 grama heroina kod Demirovića i oko 9 grama iste droge kod Suljića, upakovano u manje paketiće. Kod Demirovića je pronađena i lovačka puška za koju nije imao dozvolu.

U sklopu iste akcije MUP-a TK slobode je lišen i tridestjednogodišnji B.B iz Tuzle koji je nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je jučer u popodnevnim satima donio naredbu o provođenju istrage, ispitao ousmnjičenog i Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za istog. Postoji osnovana sumnja da je B.B u periodu od 18. novembra do 20. decembra 2011. godine počinio 8 teških krađa od kojih se 7 odnosi na obijanje i krađu CD plejera i drugih vrijednijih stvari iz automobila na području Tuzle, te jedna na krađu mobitela iz stana u Tuzli. Ovime je B.B sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.400 KM.

Istraga u sva 3 predmeta je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za četrdesetosmogodišnjeg H.S iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom pretresa stana koji osumnjičeni koristi u Tuzli, u toku operativne akcije koju je u jutarnjim satima 21.12.2011. godine provodio MUP TK u saradnji sa Tužilaštvom i po naredbi Općinskog suda Tuzla, ovlaštena službena lica su pronašla dva paketića sa oko 9 grama opojne droge heroin.

Policija je lišila slobode H.S, izvršena je kriminalistička obrada, te je danas uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za četrdesetjednogodišnjeg S.D iz tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo iz člana 52 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja.

Prilikom pretresa njegove kuće u naselju Kiseljak kod Tuzle, u toku akcije koju je u jutarnjim satima 21.12.2011. godine provodio MUP TK u saradnji sa Tužilaštvom i po naredbi Općinskog suda Tuzla, ovlaštena službena lica su pronašla dva pakteića sa oko 17 grama opojne droge heroin i lovačku pušku za koju nije imao dozvolu.

Nakon izvršenog pretresa MUP TK je osumnjičenog lišio slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je danas uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je protiv ovog lica donio naredbu o provođenju istrage, te je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva, nakon čega je i stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Kalesija prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesettrogodišnjeg Jasmina Omerovića iz Vitinice, općina Sapna, zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa saučiniteljima i pomagačima M.S i AJ počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti 12.12.2011. godine u mjestu Donje Hrasno kod Kalesije provalili u porodičnu kuću i otuđili nakit u vrijednosti od oko 300 KM, te da su 18.12.2011. godine također provalili u porodičnu kuću u naselju Jeginov Lug kod Kalesije i otuđili lovačku pušku, određenu količinu novca, hranu i rakiju i time sebi pribavili pritupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1.700 KM.

Policija je lišila slobode osumnjičene, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Jasmin Omerović je od ranije više puta osuđivana osoba, protiv njega se vodi više krivičnih postupaka za isto ili slična krivična djela.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv sva tri lica, te su jučer ispitani u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Tužilaštva i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za četrdesetdvogodišnjeg Ivicu Šimića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ubistvo svog sedamdesetčetverogodišnjeg oca Blaške Šimića.

Postoji osnovana sumnja da je Ivica u nedjelju 11. decembra 2011. godine oko 17,30 sati, nakon verbalnog i fizičkog sukoba sa ocem u dvorištu ispred svoje vikend kuće u mjestu Stare Rapače, uzeo drveni kolac i zadao Blaški više udaraca u predjelu glave i drugih dijelova tijela, te mu nanio teške i po život opasne povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Postupajući tužilac je izdao naredbe za sva potrebna vještačenja i druge istražne radnje kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je došlo do ovog krivičnog djela.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za četrdesetdvogodišnjeg I.Š iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ubistvo sedamdesetčetverogodišnjeg Blaške Šimića.

Postoji osnovana sumnja da je I.Š u nedjelju 11. decembra 2011. godine oko 17,30 sati, nakon verbalnog i fizičkog sukoba sa oštećenim u dvorištu ispred svoje vikend kuće u izgradnji u mjestu Stare Rapače, uzeo drveni kolac i zadao Blaški više udaraca u predjelu glave i drugih dijelova tijela, te mu nanio teške i po život opasne povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Policija je jučer lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv I.Š koji je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona stavio je Općinskom sudu Tuzla prijedlog za određivanje pritvora za tridesetpetogodišnjeg M.H iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela ugrožavanje sigurnosti prema više lica, a vezano za događaje od 9. decembra i iz semptembra 2011. godine.

Protiv ovog lica je donesena naredba o provođenju istrage, te je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva.

Postoji osnovana sumnja da je M.H ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo ugrozio sigurnost više osoba i izazvao uznemirenje kod tih osoba.

Pripadnici MUP-a TK su odmah iza ponoći 10. decembra 2011. godine lišili slobode M.H i još dva lica A.C i Z.M, te izvršili kriminalističku obradu nad istim. MUP TK je Tužilaštvu danas proslijedio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv M.H.

Druga dva lica su nakon saslušanja u policiji pušteni na slobodu, a MUP TK će u narednom periodu protiv A.C dostaviti Tužilaštvu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 sati na regionalnom putu Kalesija-Sapna za upravljačem vozila “fiat marea” smrtno je stradao četrdesetšestogodišnji Nijaz Čerkić iz Sapne, te je, upravljajući vozilom “golf 3″, smrtno stradao i devetnaestogodišnji Muhamed Salihović iz Vitinice, a teške tjelesne povrede je zadobio suvozač u tom vozilu dvadesetdvogodišnji Semir Memić, također iz Vitinice, koji je hospitaliziran u UKC-u Tuzla.

Prema prvim rezulatima sa uviđaja, koji su obavili pripadnici PU Kalesija, do nesreće je najvjerovatnije došlo uslijed neprilagođene brzine na klizavom i poleđenom kolovozu vozača “golfa 3″, koji je prešao u lijevu kolovoznu traku i bočnom stranom vozila ostvario direktan kontakt sa prednjim dijelom vozila “fiat marea”.

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona izdao je naredbe za obdukciju tijela i naredbu za vađenje krvi od obojice poginulih.

PU Kalesija će ovom Tužilaštvu dostaviti Izvještaj o saobraćajnoj nesreći i obavljenom uviđaju.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio je naredbu o provođenju istrage i stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za tridesetrogodišnjeg N.F iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela razbojništvo u sticaju sa produženim krivičnim djelom teška krađa.

Postoji osnovana sumnje da je N.F u periodu od 26.11. do 01.12.2011. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na različitim lokacijama na području općine Tuzla provaljivao u porodične kuće. U dva navrata u prostorijama je zatekao ukućane, zadavao im udarce rukama i nogama po različitim dijelovima tijela i otimao novac i mobilni aparat. U tri navrata u navedenom periodu je provaljivao u kuće i otuđivao pronađeni novac. Ukupna protivpravna imovinska korist stečena činjenjem ovih krivičnih djela je procijenjena na 500 K.M.

Policija je lišila slobode N.F, izvršena je kriminalistička obrada i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva.

N.F je više puta osuđivana osoba, te se protiv njega vodi više krivičnih postupaka za istovrsna i druga krivična djela.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Tužilaštva i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetpetogodišnjeg Ernada Karića iz Lukavac mjesta, općina Lukavac, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo razbojništvo sa smrtnom posljedicom.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti u ponedjeljak 28.11.2011. godine, u cilju ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, ušao u porodičnu kuću sedamdesetdevetogodišnjeg Imšira karića u periodu od 19 do 22,30 sati, tom prilikom zatekao oštećenog, zadao mu udarac u predjelu čela, te nakon toga uzeo jastuk i pritiskao mu lice uslijed čega je došlo do gušenja i smrti Imšira Karića. U kući je izvršena manja premetačina i ukradena je određena količina novca i sitnijih stvari.

Pripadnici MUP-a TK su 29.11.2011. godine lišili slobode Ernada Karića, izvršena je kriminalistička obrada i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu jučer je predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

U narednom periodu će se provesti sve potrebne istražne radnje i vještačenja kako bi se prikupili i analizirali materijalni i drugi dokazi koji ukazuju na okolnosti izvršenja ovog krivičnog djela.