Archive for November, 2011

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Gradačcu stavio zahtjev za pokretanje pripremnog postupka i predložio određivanje jednomjesečnog pritvora za sedamnaestogodišnjeg maloljetnika iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je 26. novembra 2011. počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju prema oštećenom dvadesetdevetogodišnjem N.M iz Mionice.

Postoji osnovana sumnja da je sedamnaestogodišnjak u subotu 26. novembra oko 19,30 sati u blizini jedne trgovinske radnje u Mionici, općina Gradačac, imao verbalni sukob sa N.M koji mu je tom prilikom zadao udarac nogom u predjelu glave. Maloljetnik je nakon toga iz džepa izvadio nož i N.M zadao jedan ubod u predjelu stomaka i nanio mu tešku tjelesnu povredu opasnu po život. Nad N.M je izvršen operativni zahvat i hospitaliziran je na intenzivnoj njezi Hirurške klinike UKC-a Tuzla.

Policija je lišila slobode maloljetnika, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je u zahtjevu za pokretanje pripremnog postupka predložio da se obave potrebna vještačenja i sve druge potrebne pripremne radnje.

saopćenje za javnost

U ponedjeljak 21.11.2011. godine oko 02,00 sati u kući u tuzlanskom naselju Batva došlo je do fizičkog sukoba između pedesetogodišnjeg E.U i četrdesetpetogodišnje M.M, oboje iz Tuzle, prilikom čega je E.U, najvjerovatnije upotrebom noža, nanio više povreda svojoj nevjenčanoj supruzi, te je od posljedica zadobijenih povreda M.M smrtno stradala.

Policiju je o događaju obavijestio sam E.U, koji je nakon toga, nanoseći sebi povrede nožem, pokušao izvršiti samoubistvo. E.U je trenutno pod nadzorom policije hospitaliziran na UKC-u Tuzla sa lakšim tjelesnim povredama.

Smrt oštećene je konstatovao ljekar Službe hitne medicinske pomoći Tuzla.

Ovlaštena službena lica Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, OKP-a PU Tuzla i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK su obavili uviđaj na mjestu događaja, te se poduzimaju sve potrebne radnje u cilju dokumentovanja događaja.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela preminule, naredbu za tjelesni pregled i vađenje krvi i urina za E.U. Po nalogu tužioca će se obaviti i sve druge potrebne istražne radnje u cilju utvrđivanja načina i razloga koji su doveli do smrti četrdesepetogodišnje žene.

MUP TK će, nakon kompletiranja svih potrebnih radnji koje se poduzimaju i cjelokupnog dokumentovanja događaja, ovom Tužilaštvu dostaviti izvještaj.

Kada zdravstveno stanje E.U bude dozvoljavalo, obavit će se i njegovo ispitivanje.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je donio naredbu o provođenju istrage protiv tridesetogodišnjeg A.A iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičeni je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva, te je za istog Općinskom sudu Tuzla stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

U toku operativne akcije, prilikom koje su u toku 16. i 17.11.2011. godine pripadnici MUP-a TK izvršili pretrese objekata i automobila na 38 lokacija u više općina TK, izvršen je pretres kuće u kojoj živi osumnjičeni, te je tom prilikom pronađena određena količina droge kanabis-konoplja.

Postoje osnovi sumnje da je pomenuti u periodu februara, marta i jula 2011. godine određenim osobama prodavao drogu kanabis-konoplja, te da je u kući držao oko 10 grama ove droge, upakovane i namijenjene za daljnju prodaju.

Policija je nakon pretresa lišila slodbode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je Tužilaštvu, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, pomenuti predat u nadležnost.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetčetverogodišnjeg Damira Butkovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ovlaštena službena lica MUP-a TK su 16. i 17.11.2011. godine, u koordinaciji sa Tužilaštvom i po naredbama općinskih sudova na području Tuzlanskog kantona, izvršili pretrese na 38 lokacija u više općina u TK, te su u toku obavljanja pretresa u Tuzli, između ostalog, lišili slobode pomenuto lice u čijoj porodičnoj kući je pronađeno oko 173 grama opojne droge kanabis- konoplja.

Policija je izvršila kriminalističku obradu i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predala osumnjičenog u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetpetogodišnje Adisa Bećirovića i Selvera Smajića, dvadesetogodišnjeg Armina Halilovića i tridesetrogodišnjeg Suada Muratbegovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u večernjim satima 14.11.2011. godine u Lukavac Mjestu, općina Lukavac, u grupi počinili krivično djelo razbojništvo.

Postoji osnovana sumnja da su se pomenuti te noći automobilom dovezli do jedne trgovinske radnje u Lukavac Mjestu, te da su maskirani kapama fantomkama Halilović i Bećirović, koji je bio naoružan automatskom puškom, izašli iz vozila i uz prijetnju upotrebe oružja od radnice i osobe koja je sa njom bila u trgovini otuđili novac iz kase i novčanika i veći broj dopuna za mobilni telefon, te sebi na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1000 KM. Za to vrijeme su Smajić i Muratbegović sjedili u automobilu i osmatrali.

Policija je iste noći lišila slobode osumnjičene, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene i stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 01.11.2011. godine oko 4 sata na magistralnom putu Tuzla-Orašje, u mjestu Ormanica na području općine Gradačac, smrtno je stradao tridesettrogodišnji A.T iz Srebrenika, a teške tjelesne povrede su zadobili njegova saputnica u automobilu pasat tridesetdevetogodišnja B.M, također iz Srebrenika, i vozač mercedes kombija G.P iz Doboja.

Uviđaj na mjestu događaja su obavila ovlaštena službena lica PU Gradačac. Do nesreće je najvjerovatnije došlo kada je A.T, iz još uvijek neutvrđenih razloga, izgubio kontrolu nad vozilom pasat, prešao u suprotnu traku i ostvario direktan kontakt sa kombijem kojim je upravljao G.P

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je izdao naredbe za obdukciju tijela preminulog, te za vađenje krvi od oba vozača. Povrijeđene osobe su hospitalizirane na UKC-u u Tuzli.

PU Gradačac će Tužilaštvu, nakon dokumentovanja događaja, dostaviti izvještaj o saobraćajnoj nesreći i obavljenom uviđaju.