Archive for October, 2011

saopćenje za javnost

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetčetverogodišnjeg Emira Babića iz Previla, općina Srberenik, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo silovanje prema dvadesetogodišnjoj djevojci.

Postoji osnovana sumnja da je Babić u četvrtak 27.10.2011. godine oko 22,30 sati u Previlama ušao u kuću u kojoj se nalazila oštećena i upotrebom fizičke sile natjerao djevojku na seksualni odnos, pri tome joj nanijevši nekoliko lakih tjelesnih povreda.

Policija je lišila slobode osumnjičenog, obavljen je uviđaj na mjestu događaja i izvršena kriminalistička obrada, te je isti uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog, te izdao naredbe za sva potrebna vještačenja koja će se obaviti tokom istrage.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesettrogodišnjeg Jasmina Paočića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti u četvrtak 27.10.2011. godine oko 16,30 sati u naselju Šljivice u Tuzli, nakon verbalnog sukoba sa svojim ocem M.P, uzeo kuhinjski nož i zadao ocu dva uboda, jedan u predjelu leđa i drugi u predjelu desnog ramena, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona stavio je Kantonalnom sudu Tuzla prijedlog za određivanje pritvora za dvadesettrogodišnjeg J.P iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti u četvrtak 27.10.2011. godine oko 16,30 sati u naselju Šljivice u Tuzli, nakon verbalnog sukoba sa svojim ocem M.P, uzeo kuhinjski nož i zadao ocu dva uboda, jedan u predjelu leđa i drugi u predjelu desnog ramena, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Policija je lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu isti predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je stavio Općinskom sudu Tuzla prijedlog za određivanje pritvora za dvadesettrogodišnjeg B.P nastanjenog u Tuzli zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti 11. jula ove godine provalio u kuću u tuzlanskom naselju Gornje Brdo, izvršio premetačinu i otuđio kutiju sa srebrenim nakitom i sportske patike. Također, da je u periodu od 15. do 18. oktobra ove godine ušao u dvorište u naselju Bećarevac, provalio u pomoćni objekat pored kuće i otuđio alat u vrijednosti od oko 1.500 KM.

Policija je lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva. Osumnjičeni je od ranije više puta osuđivana osoba za istovrsna krivična djela, a protiv njega se vodi i još nekoliko krivičnih postupaka.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetosmogodišnjeg Damira Baćića nastanjenog u Puračiću, općina Lukavac, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ovlaštena služebna lica PU Lukavac su po naredbi Općinskog suda Tuzla izvršila pretres kuće u kojoj živi Baćić i tom prilikom pronašli u saksiji zasađene stabljike kanabisa, manju količinu upakovanog kanabisa i više od 2.500 sjemenki iste droge.

Postoji osnovana sumnja da je Baćić, osim stabljika i sjemenki pronađenih u kući, na jednoj parceli u blizini Lukavca uzgajao još 12 stabljika droge kanabis.

Policija je lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je isti uz Izvještaj o počinjenm krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetjednogodišnjeg Aldina Kalajevca i dvadesetjednogodišnjeg Jasmina Salihbegovića iz Donjih Dubrava kod Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, te Aldin kao počinilac, a Jasmin kao pomagač pri izvršenju, krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u oktobru 2011. godine na području općine Kalesija nabavili 4 ručne bombe, te da su se u subotu 22.10.2011. godine oko 23,30 sati Jasminovim autom dovezli u Donje Dubrave gdje je Aldin aktivirao i bacio bombu u blizini pošte, frizerskog salona i dvije prodavnice, a od eksplozije je izazvana materijalna šteta na pomenutim objektima. Nakon toga su se odvezli na drugu lokaciju u Donjim Dubravama, do kuće jedne osobe sa kojim su od ranije bili u lošim odnosima, gdje je Aldin aktivirao i bacio ručnu bombu u dvorište kuće, a od eksplozije je izazvana materijalna šteta na objektu.

Ovlaštena službena lica PU Živinice su identifikovala osumnjičene, lišili ih slobode, te nakon dokumentovanja događaja, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predali ih u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene i nadležnom Sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

saopćenje za javnost

Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Šesenam Ćosić održao je danas interaktivno predavanje studentima prava iz Tuzle koji su članovi Evropske asocijacije studenata prava iz Tuzle.

Tema razgovora je bila organizacija rada Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. U uvodnom dijelu predavanja studenti su upoznati sa radom same institucije, njenoj organizaciji, mjesnoj i stvarnoj nadležnosti. Jedna od tema je bila i postupanje tužilaca u krivičnom gonjenju i krivičnom postupku protiv počinilaca krivičnih djela u Tuzlanskom kantonu.

Predavanju je prisustvovalo oko 30 studenata prava od prve do četvrte godine studija, koji su članovi pomenute Asocijacije.

Najviše pažnje studentima je zaokupio dio predavanja o nadležnostima tužioca u svim fazama krivičnog gonjenja i postupka. Obrazložena je uloga tužioca u predistražnim i istražnim radnjama nakon donošenja naredbe o provođenju istrage, u dokaznom postupku i podizanju optužnice, postupanju u krivičnom postupku nakon podizanja optužnice. Glavni tužilac je u izlaganju iznio veći broj praktičnih primjera.

U drugom dijelu razgovora studenti su postavljali pitanja, davali svoja mišljenja i iznosili zapažanja o njihovoj percepciji rada Tužilaštva i tužilaca.

U zadnjem dijelu ovog dvosatnog druženja učesnici su iznijeli svoje mišljenje o korisnosti ovakvih susreta sa nosiocima pravosudnih funkcija, u kojima im se naučena teorijska znanja dodatno jačaju kroz primjere iz prakse.

” Ovakav razgovor i predavanje omogućava nam bliže upoznavanje onoga što učimo u teoriji kroz primjere iz prakse”, rekla je Lejla Selmanović, studentica Parvnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Njena kolegica sa treće godine, Dženita Bećirović napomenula je:” Radi se o zaista korisnim razgovorima za koje se nadam da ćemo imati prilike imati i ubuduće”.

Na kraju susreta je dogovorena slična saradnja u narednom periodu između Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Evropske asocijacije studenata prava iz Tuzle

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Eldina i Elvisa Selimovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Ovlaštena službena lica MUP-a TK su u petak 21.10.2011. godine, po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, izvršili pretres kuće koju su koristili braća Selimović i tom prilikom pronašli nekoliko paketića sa opojnom drogom cannabis sativa-konoplja ukupne količine oko 78 grama, te dva pištolja i veću količinu municije za automatsku pušku i pištolj. Eldin Selimović je osumnjičen i da je u septembru 2011. godine jednoj osobi, radi daljne prodaje, predao paket sa oko 100 grama opojne droge konoplja.

Policija je lišila slobode osumnjičene, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao Selimoviće i nadležnom Sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za maloljetnike Općinskog suda Tuzla stavio zahtjev za pokretanje pripremnog postupka i prijedlog za određivanje pritvora za maloljetnika rođenog 1995. godine zbog postojanja osnova sumnje da je sedamdesetogodišnjoj ženi sa inicijalima N.H nanio teške tjelesne povrede ubodom nožem u predjelu leđa.

Postoje osnovi sumnje da je maloljetnik u subotu 22.10.2011. godine oko 19 sati u Ulici Bosne srebrene, u blizini autobuske stanice u Tuzli, prišao oštećenoj i bez ikakvog povoda joj zadao jedan udarac nožem u predjelu leđa nanijevši joj teške tjelesne povrede.

Maloljetnik je nakon toga lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je MUP TK uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu istog predao u nadležnost Tužilaštva.

Općinski sud Tuzla je, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH u slučaju maloljetnih počinilaca krivičnih djela, nadležan za pokretanje pripremnog postupka.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za šezdesetogodišnjeg Ejuba Čamdžića iz Kladnja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Čamdžić u petak 21.10.2011. godine oko 21,10 sati na platou isred hotela “Bosna” u Kladnju imao verbalni sukob sa dvije osobe, nakon čega je uzeo pištolj “Bereta” i ispalio jedan hitac koji je pogodio osobu sa inicijalima A.H u predjelu stomaka i tako mu nanio teške tjelesne povrede opasne po život. Kod osumnjičenog je pronađena jedna automatska puška, određena količina municije i pomenuti pištolj.

Policija je lišila slobode Čamdžića, izvršen je uviđaj na mjestu događaja, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu isti predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i nadležnom Sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku.