Archive for September, 2011

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv šezdesetogodišnjeg Himze Redžića iz Gornjih Dubrava kod Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da je pokušao ubiti braću Sulju i Mehmeda ispred svoje kuće u julu 2011. godine. Optužnicom se Redžić tereti za dva krivična djela ubistva u pokušaju.

Postoji osnovana sumnja da je optuženi u večernjim satima 15. jula ove godine, nakon verbalnog sukoba sa braćom, uzeo sjekiru i obojici zadao više udaraca i nanio im teške tjelesne povrede u predjelu glave i vrata.

Optuženi se nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli nakon što mu je produžen pritvor tokom provođenja istrage u ovom predmetu.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Sadata Salihbegovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Salihbegović u subotu 03.09.2011. godine oko 00,30 sati ispred platoa benzinske pumpe u Ulici Bosne srebrene u Tuzli, nakon verbalne prepirke sa tri osobe koje su došle na pumpu, aktivirao i preko ovih osoba na plato pumpe bacio ručnu bombu “kašikaru”. Nakon eksplozije nije bilo povrijeđenih osoba ali je izazvana materijalna šteta na parkiranim vozilima, benzinskoj pumpi i okolnim zgradama.

Ovlaštena službena lica PU Tuzla su lišila slobode osumnjičenog, izvršila kriminalističku obradu nad istim i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ga predala u nadležnost Tužilaštva.

Dežurni tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva, nakon čega je nadležnom Sudu i upućen prijedlog za određivanje pritvora za Salihbegovića.

Istraga je u toku.