Archive for August, 2011

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetjednogodišnjeg Nermina Rakovca iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Rakovac u periodu od maja 2009. godine do 25. avgusta 2011. godine posjedovao i većem broju lica neovlašteno prodavao opojnu drogu heroin i amfetamin.

Na zahtjev Tužilaštva Općinski sud Tuzla je izdao naredbu za pretres kuće u kojoj živi osumnjičeni, te su tom prilikom ovlaštena službena lica MUP-a TK pronašla paketiće sa opojnom drogom heroin, pomiješanim sa drugim materijama ukupne količine 250 grama i drogu amfetamin ukupne količine 85 grama. Prilikom pretresa kuće kod Rakovca je pronađen pištolj i manja količina municije za koje nije imao dozvolu.

Policija je ovom Tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, te je postupajući tužilac donio naredbu za provođenju istrage protiv osumnjičenog.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Hameda Salihovića ( rođen 1955. godine u Bratuncu, nastanjen u Holandiji), Nedžada Orića ( rođen 1964. godine u Srebrenici, nastanjen u Lukavcu ) i Azema Ahmića (rođen 1956. godine u Bratuncu, nastanjen u Banovićima) zbog postojanja osnovane sumnje da su u julu 1995. godine počinili krivično djelo -Ratni zločin protiv civilnog stanovništva- iz člana 173 stav 1 tačka a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Postoji osnovana sumnja da su optuženi kao pripadnici Armije RBiH 17. jula 1995. godine u mjestu Jasenica u općini Srebrenik zaustavili autobus ispred kuće civila Steve Tešića i nakon što su saznali da isti ne dozvoljava useljavanje izbjeglim civilnim licima iz Srebrenice u svoju kuću, nasrnuli na njega, te mu rukama i nogama zadali veći broj udaraca po cijelom tijelu čime su mu nanijeli teške tjelesne povrede sa višestrukim prelomima i nagnječenjima po cijelom tijelu.

Nakon toga su oštećenog, dok je još bio u besvjesnom stanju, unijeli u autobus, odvezli do kasarane u mjestu Ciljuge na području općine Živinice i ostavili da leži na zemlji. Istu noć je nepoznata osoba, u kasarni u kojoj se nalazio veći broj vojnih i civilnih lica, Tešiću nanijela duboku reznu ranu na vratu uslijed čega je od posljedica iskrvavljenja preminuo.

Optuženi se terete da su kao saučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, izvršili napad na civilnu osobu onesposobljenu za borbu, a taj napad je imao za posljedicu teške tjelesne povrede i teško narušavanje zdravlja. Ovime su oštećenom nanijeli snažan tjelesni i duševni bol i patnje, odnosno prema njemu nečovječno postupali.

Obavijest o Komemorativnoj sjednici preminuloj kolegici Dijani Milić

U petak 05. avgusta 2011. godine u sali Kantonalnog suda u Tuzli sa početkom u 14 sati održaće se Komemorativna sjednica povodom smrti naše kolegice Dijane Milić.

Dijana Milić preminula je 04. avgusta 2011. godine, nakon kraće bolesti, u 43. godini života.

Od završetka studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu, na kojem je diplomirala 18. decembra 1990. godine, karijeru je gradila u pravosudnim institucijama.

U 43. godini života iza sebe je imala više od 20 godina profesionalne karijere u pravosuđu.

Obavljala je funkciju sudije u Višem sudu Tuzla i Općinskom sudu Tuzla, te od 2003. godine funkciju tužiteljice u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Njenoj porodici i rodbini izražavamo iskreno i duboko saučešće.

Kolektiv Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona