Archive for July, 2011

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetšestogodišnjeg Osmana Dervišagića nastanjenog u općini Gradačac zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnos s nemoćnom osobom.

Postoje osnovi sumnje da je Dervišagić u periodu od rane večeri 17. do jutarnjih sati 18. jula proveo vrjeme sa petnaestogodišnjom maloljetnicom na otvorenom prostoru u jednom mjestu u blizini Gradačca, nad kojom je u toku noći i jutra u više navrata obavio spolno izjednačenu radnju seksualnom odnosu.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio je naredbu o provođenju istrage protiv tridesetšestogodišnjeg O.D, nastanjenog u općini Gradačac, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnos s nemoćnom sobom.

Osumnjičeni je ispitan u prostorijama Tužilaštva, te je tužilac Općinskom sudu Gradačac stavio prijedlog za određivanje pritvora za istog.

Postoje osnovi sumnje da je O.D u periodu od rane večeri 17. do jutarnjih sati 18. jula proveo vrjeme sa petnaestogodišnjom maloljetnicom na otvorenom prostoru u jednom mjestu u blizini Gradačca, nad kojom je u toku noći i jutra u više navrata obavio spolno izjednačenu radnju seksualnom odnosu.

U toku noći u društvu sa osumnjičenim i maloljetnicom je bila još jedna punoljetna muška osoba koju je O.D uz prijetnju upotrebe fizičke sile otjerao kako bi ostao sam s maloljetnicom.

U skladu sa naredbom postupajućeg tužioca u toku je vještačenje, odnosno procjena mentalnih sposobnosti maloljetnice. Vještačenjem će se utvrditi njena duševna razvijenost.

Poduzimaju se sve potrebne istražne radnje i vještačenja kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za sedamdesetčetvorogodišnjeg Zorko Antu iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju u produženom trajanju, u sticaju sa krivičnim djelima posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije.

Postoji osnovana sumnja da je Zorko u periodu od kraja 2006. godine do polovine jula 2011. godine, radi ostvarivanja koristi za sebe, navodio više punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, među kojima u vrijeme prvog kontakta sa njima i dvije djevojčice starosti od 13 godina, da pružaju seksualne usluge muškarcima u prostorijama njegovog stana u Tuzli, ali i u stanovima korisnika usluga, te da je i sam imao seksualne odnose sa oštećenim za novac.

Zorko se sumnjiči da je omogućio unošenje i konzumiranje opojnih droga u svom stanu, te također da je posjedovao eksplicitne snimke maloljetnih djevojaka kod sebe, a čije seksualne usluge je nudio muškarcima.

Priripadnici MUP-a TK su, u skladu sa naredbom Kantonalnog suda Tuzla, izvršili pretres njegovog stana, tu zatekli nekoliko djevojaka i osumnjičenog, kojeg su lišili slobode. Prilikom pretresa su pronađeni materijalni dokazi koji mogu biti vezani za izvršenja krivičnih djela.

MUP TK je izvršio kriminalističku obradu i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičenog predao u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv Zorke i ispitao ga u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Na prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetsedmogodišnjeg Ademira Ibrahimovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Postoji osnovana sumnja da je Ibrahimović u subotu 16. jula u popodnevnim satima ušao u 3 podrumske prostorije u Ulici Vladimira Nazora u Tuzli, izvršio premetačinu u istim, te iz jedne od podrumskih prostorija otuđio više bušilica, ubodne pile, resivere i drugu tehničku robu i na taj način pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1.500 K.M.

Pripadnici PU Tuzla su Ibrahimovića odmah nakon provaljivanja u podrumske prostorije lišili slobode, izvršili kriminalističku obradu, te ga uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za šezdesetogodišnjeg Himzu Redžića zbog postojanja osnovane sumnje da je u petak 15. jula u večernjim satima u mjestu Gornje Dubrave pokušao ubiti svoju braću Sulju i Mehmeda Redžića.

Postoji osnovana sumnja da je Himzo Redžić, nakon verbalne svađe sa braćom u dvorištu ispred njegove kuće, uzeo sjekiru, prišao prvo Sulji a zatim i Mehmedu i zadao im više udaraca sjekirom u glavu. Oštećeni su zadobili teške tjelesne povrede i hospitalizirani su na UKC-u u Tuzli. Ljekari su povrede koje je zadobio Mehmed okarakterisali kao opasne po život oštećenog.

Pripadnici PU Živinice su osumnjičenog lišili slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Poduzimaju se sve potrebne istražne radnje i vještačenja kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetčetverogodišnjeg Osmani Iljira iz Zvornika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Postoji osnovana sumnja da je Osmani, prvo u maju 2011. godine, a zatim i u dva navrata u ponedjeljak 11. jula .2011. godine, provalio u kuće na području Tuzle, izvršio premetačinu stvari, te u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi otuđio različite stvari u vrijednosti većoj od 6.000 KM.

Osmani se sumnjiči da je izvršio krađe u Ulici 9. maja i Magistralni put u Tuzli, te za provaljivanje u kuću u Ulici Treće tuzlanske brigade gdje je spriječen u krađi od strane vlasnika kuće.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Osumnjičeni je od ranije više puta osuđivana osoba za istovrsna i slična krivična djela.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetdvogodišnje E.B i I.B i dvadesetogodišnjeg E.B zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili silovanje nad osamdesetdvogodišnjom staricom u njenoj kući u jednom mjestu u općini Kalesija.

Postoji osnovana sumnja da su trojica mladića u ranim jutarnjim satima 13.07.2011. godine u alkoholiziranom stanju došli do trošne kućice u kojoj starica živi, otvorili ulazna vrata i imali spolne odnose sa oštećenom koja je bila nesposobna da pruži bilo kakav otpor.

Ovlaštena službena lica PU Kalesija su osumnjičene lišili slobode, izvršena je kriminalistička obrada nad njima, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i jučer popodne ispitao osumnjičene. Osumnjičeni u svojoj izjavi negiraju upotrebu bilo kakve sile pri seksualnom odnosu.

U narednom periodu će se izvršiti sva potrebna vještačenja i poduzeće se sve potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile okolnosti događaja.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je jutros oko 8 sati obavješten od ovlaštenih službenih lica PU Kalesija da im je u jutarnjim satima prijavljeno silovanje starice rođene 1929. godine od strane 3 muškarca.

Prema navodima prijave silovanje se dogodilo oko ponoći u kući starice u jednom mjestu u općini Kalesija

Tri prijavljene osobe, koje su nastanjene na podrućju općine Kalesija, su lišene slobode.

Pripadnici MUP-a TK i Odjeljenja kiminalističke policije PU Kalesija obavljaju uviđaj na mjestu događaja. Obavljaju se sve potrebne operativne radnje na terenu kako bi se provjerili navodi prijave, te se prikupljaju materijalni tragovi na mjestu događaja koji bi mogli ukazivati na izvršenje prijavljenog krivičnog djela.

Dežurni tužilac je izdao naredbe za tjelesni pregled starice, te naredbu za tjelesni pregled prijavljenih osoba.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetogodišnjeg Adnana Zahirovića ( nastanjenog u općini Srebrenik) zbog postojanja osnovane sumnje da je pokušao izvršiti ubistvo osobe sa inicijalima N.M.

Postoji osnovana sumnja da je Zahirović u subotu 09.07. oko 23:30 sati u mjestu Bare na magistralnom putu Srebrenik-Gračanica, nakon što su oštećeni i njegov brat svojim vozilom pretekli vozilo kojim je upravljao, zaustavili ga i izašli da se rasprave, uzeo nož i zadao ubod oštećenom u predjelu stomaka i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Pripadnici PS Srebrenik su lišili slobode osumnjičenog, izvršili kriminalističku obradu nad njim i predali ga u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesettrogodišnjeg Nedžada Feratovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa na opasan i drzak način.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti u srijedu 06.07. oko 15 sati u haustoru stambene zgrade u Ulici Prve tuzlanske brigade u Tuzli, ušao za starijom ženom nakon što je primijetio da je primila penziju od poštara, te joj u liftu istrgnuo vrečicu u kojoj se nalazio novčanik, izvadio 300 KM i udaljio se s mjesta događaja.

Policija je lišila slobode Feratovića, izvršila kriminalističku obradu nad njim i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predala ga u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je Sud prihvatio.

Osumnjičeni je od ranije više puta osuđivana osoba za istovrsna i druga krivična djela.

Istraga je u toku.