Archive for June 7th, 2011

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Gradačcu prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetjednogodišnjeg Admira Velagića iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo -Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti u sticaju sa krivičnim djelom –Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija-.

Postoji osnovana sumnja da je Velagić u subotu 04.06.2011. godine oko 14,30 sati u mjestu Krečani Donji kod Gradačca, u vrijeme pripreme za sahranu preminule osobe srpske nacionalnosti na mjesnom groblju, prvo verbalno vrijeđao prisutne i ispalio jedan hitac iz automatskog naoružanja u obližnje brdo, da bi se potom udaljio s mjesta događaja. Nakon toga se vratio, nastavio sa psovkama i uvredama na nacionalnoj osnovi prisutnima na sahrani, te ispalio nekoliko hitaca u vazduh.

Policija je prilikom lišavanja slobode kod osumnjičenog u automobilu i u kući u kojoj živi pronašla dvije automatske puške.

Istraga je u toku.