Archive for June, 2011

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Gradačcu prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetjednogodišnjeg Admira Velagića iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo -Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti u sticaju sa krivičnim djelom –Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija-.

Postoji osnovana sumnja da je Velagić u subotu 04.06.2011. godine oko 14,30 sati u mjestu Krečani Donji kod Gradačca, u vrijeme pripreme za sahranu preminule osobe srpske nacionalnosti na mjesnom groblju, prvo verbalno vrijeđao prisutne i ispalio jedan hitac iz automatskog naoružanja u obližnje brdo, da bi se potom udaljio s mjesta događaja. Nakon toga se vratio, nastavio sa psovkama i uvredama na nacionalnoj osnovi prisutnima na sahrani, te ispalio nekoliko hitaca u vazduh.

Policija je prilikom lišavanja slobode kod osumnjičenog u automobilu i u kući u kojoj živi pronašla dvije automatske puške.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona stavio je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Gradačac prijedlog za određivanje pritvora za osobu sa inicijalima A.V ( rođen 1980. godine, nastanjen u Garadačcu) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo -Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti u sticaju sa krivičnim djelom –Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija-.

Postoje osnovi sumnje da je A.V u subotu 04.06.2011. godine oko 14,30 sati u mjestu Krečani Donji kod Gradačca, u vrijeme pripreme za sahranu preminulog srpske nacionalnosti, prvo verbalno vrijeđao prisutne i ispalio jedan hitac iz automatskog naoružanja u obližnje brdo, da bi se potom udaljio s mjesta događaja. Nakon toga se vratio, nastavio sa psovkama i uvredama na nacionalnoj osnovi prisutnima na sahrani, te ispalio nekoliko hitaca u vazduh.

Policija je pronašla i lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada nad istim, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu danas predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio je naredbu o provođenju istrage protiv osobe sa inicijalima A.O (rođen 1981. godine, nastanjen u općini Gradačac) zbog postojanja osnova sumnje da je pokušao izvršiti ubistvo osobe sa inicijalima E.K zadavši mu jedan udarac nožem u predjelu gornje strane leđa čime je istom nanio teške tjelesne povrede.

Tužilac je danas ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva i sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za istog.

Postoje osnovi sumnje da je pomenuti 02.06.2011. godine oko 19,15 u naselju Mionica III u općini Gradačac, nakon kraće prepirke, ušao u radnju ispred koje je stajao sa oštećenim , uzeo nož sa pulta i E.K zadao udarac nožem u leđa.

Povrijeđeni mladić je hospitaliziran na UKC-u u Tuzli.

Uviđaj na mjestu događaja su obavila ovlaštena službena lica MUP-a TK i PS Gradačac. Osumnjičeni je lišen slobode, nad istim je izvršena kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu danas predat u nadležnost Tužilaštva.

Istraga je u toku.