Archive for May, 2011

saopćenje za javnost

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 30.05.2011. godine oko 18,30 sati u Rudarskoj ulici u blizini stadiona Tušanj u Tuzli smrtno je stradao motociklista Senaid Sačević ( rođen 1988. godine iz Tuzle).

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK u saradnji sa pripadnicima PU Tuzla, te je utvrđeno da je do nesreće došlo kada je automobil “Audi 80″, kojim je upravljala osoba sa inicijalima E.P ( rođen 1982. godine, nastanjen u Tuzli), na raskrsnici kod stadiona ostvario kontakt sa skuterom “Piaggo” kojim je, krečući se sjevernom magistralom u Tuzli, upravljao nastradali.

Pomenuti je od zadobijenih povreda preminuo na putu prema UKC-u Tuzla.

Tokom uviđaja vozač automobila je alkotestiran i utvrđeno je da nije upravljao automobilom pod dejstvom alkohola. Dežurni tužilac je izdao naredbu za vađenje krvi od vozača, te naredbu za obdukciju tijela nastradalog.

Nakon što policija dostavi izvještaj postupajući tužilac će izdati naredbu za vještačenje po vještaku saobraćajne struke kako bi se utrdile sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.

Također, jutros oko 02,30 sati u mjestu Đurđevik, na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u saobraćajnoj nesreći je smtno stradao Admir Siručić ( rođen 1987. godine, nastanjen u Živinicama).

Do nesreće je najvjerovatnije došlo kada je pomenuti, upravljajući automobilom Mercedes, uslijed neprilagođene brzine sletio s puta i udario u potporni zid.

Od zadobijenih povreda mladić je preminuo na putu prema Domu zdravlja u Živinicama.

saopćenje za javnost

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu koju je izjavilo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona na Rješenje Kantonalnog suda Tuzla kojim je, nakon donošenja prvostepene presude, ukinut pritvor Selmiru Čelebiću, Asimu Ferhatbegoviću, Aldinu Beširoviću, Sabahudinu Maziću, Arminu Ibriševiću i Eldaru Klopiću optuženim za krivično djelo -Spolni odnošaj s nemoćnom osobom-, počinjenog u sticaju sa drugim krivičnim djelima, a vezano za seksualne odnose koje su imali sa maloljetnom djevojkom u periodu od 2. do 4. decembra 2010. godine u Živinicama.

Vrhovni sud FBiH je uvažio žalbu Tužilaštva, ukinuo pomenuto Rješenje i predmet vratio prvostepenom Kantonalnom sudu Tuzla na ponovno odlučivanje. Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je odredilo pritvor šestorici optuženih u najdužem trajanju od 9 mjeseci od dana izricanja prvostepene presude. Pomenuti su lišeni slobode i nalaze se u pritvoru.

Postupajući tužilac je Vrhovnom sudu FBiH izjavio i žalbu na odluku o krivično-pravnoj sankciji, odnosno žalbu na izrečene kazne za optužene u prvostepenom postupku.

Podsjećanja radi Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Selmiru Čelebiću u trajanju od 3 godine, Sabahudinu Maziću 2 godine i 1 mjesec, Arminu Ibriševiću 1 godinu i 7 mjeseci, Asimu Ferhatbegoviću 1 godinu i 10 mjeseci, Aldinu Beširoviću 1 godinu i 7 mjeseci za pomenuto krivično djelo počinjeno u sticaju sa drugim krivičnim djelima, te kazne zatvora u trajanju od jedne godine također za krivično djelo spolni odnos s nemoćnom osoobom Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Ernesu Rahmanoviću.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Asima Pilavdžića ( rođen 1943. godine, nastanjen u Poljicama, općina Lukavac) zbog postojanja osnovane sumnje da je 17. maja 2011. godine oko 13 sati, u porodičnoj kući u mjestu Poljice u blizini Lukavca, počinio ubistvo svoje supruge Ajše Pilavdžić.

Postoji osnovana sumnja da je Asim Pilavdžić upotrebom noža nanio povredu u vidu rezne rane na vratu svoje supruge od čega je ona odmah preminula.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog nakon što je isti otpušten iz UKC-a Tuzla gdje je hospitaliziran radi povreda koje je sebi nanio pokušavajući izvršiti samoubistvo, te je nadležnom Sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Eminu Islamović ( rođena 1979. godine, nastanjena u Dobošnici , općina Lukavac) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila ubistvo svog supruga Damira Islamovića u subotu 14. maja 2011. godine u dvorištu porodične kuće u mjestu Gornja Dobošnica u općini Lukavac.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuta oko 20 sati u dvorištu porodične kuće, nakon verbalnog sukoba koji je imala sa suprugom, istom nožem zadala ubodnu ranu u predjelu lijevog ramena i vrata, te je oštećeni od posljedica obilnog krvarenja preminuo na putu prema UKC-u Tuzla.

Postupajući tužilac je donio naredbu za obdukciju tijela preminulog, naredbu za vađenje krvi od osumnjičene i oštećenog, kao i naredbu za vještačenje pronađenih bioloških tragova na mjestu događaja.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Elvisa Krajnovića iz Tuzle jer nisu potvrđeni osnovi sumnje da je pomenuti počinio silovanje devetnaestogodišnje djevojke, a koje je prijavljeno da se dogodilo 29.12.2010. godine u blizini SKPC Mejdan u Tuzli.

U toku istrage saslušano je više svjedoka, među kojima je više puta saslušana i oštećena. Također su obavljena sva potrebna vještačenja pronađenih materijalnih dokaza, odnosno bioloških tragova, na mjestu koje je prijavljeno kao mjesto izvršenja krivičnog djela.

Nakon DNK analize pronađenih bioloških tragova i dodatnih provjera koje su izvršene, isključena je mogućnost da je Krajnović počinilac prijavljenog krivičnog djela.

Oštećena je u toku istrage dala više iskaza koje je kontinuirano mijenjala, odnosno bili su kontradiktorni i različiti jedan od drugog u njihovoj suštini.

Na mjestu koje je prijavljeno kao mjesto izvršenja krivičnog djela nesporno je da su pronađeni biološki tragovi i materijalni dokazi, međutim nisu pronađeni biološki tragovi oštećene, također nisu utvrđeni tragovi fizičkog nasilja nad istom, niti bilo kakvi tragovi na njenoj odjeći.

Nakon provedenih ospežnih istražnih radnji nisu potvrđeni osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo silovanje od strane bilo koje osobe.

Pošto djevojka nije sama prijavila silovanje organima krivičnog gonjenja, nego je to uradila osoba kojoj je ona ispričala o navodnom događaju, ne stiću se elementi krivičnog gonjenja za krivično djelo lažno prijavljivanje protiv iste.

Također, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga u vezi sa prijavljenim silovanjem od 01.01.2011. godine u blizini gradskog stadiona u Tuzli, jer nakon obavljenih detaljnih provjera u toku predistražnih radnji i obavljenih potrebnih vještačenja, nisu utvrđeni osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo silovanje, niti bilo koje drugo krivično djelo prema dvadesetšestogodišnjoj djevojci.

Djevojka je 01.01.2011. godine prijavila silovanje od strane tri njoj nepoznata muškarca, te je nakon toga više puta mijenjala iskaze.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će u narednom periodu krivično goniti ovu osobu zbog davanja lažnog iskaza.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, nakon što su optuženi na glavnom pretresu priznali krivnju, donio osuđujuću presudu i izrekao kazne zatvora za 9 optuženih zbog krivičnog djela – Spolni odnošaj se nemoćnom osobom- u sticaju sa drugim krivičnim djelima, a vezano za seksualne odnose koje su imali sa maloljetnom djevojkom u periodu od 2. do 4. decembra 2010. godine u Živinicama.

Sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Selmiru Čelebiću u trajanju od 3 godine, Sabahudinu Maziću 2 godine i 1 mjesec, Arminu Ibriševiću 1 godinu i 7 mjeseci, Asimu Ferhatbegoviću 1 godinu i 10 mjeseci, Aldinu Beširoviću 1 godinu i 7 mjeseci za pomenuto krivično djelo počinjeno u sticaju sa drugim krivičnim djelima.

Kazne zatvora u trajanju od jedne godine za krivično djelo spolni odnošaj s nemoćnom osobom su izrečene i Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Rahmanović Ernesu, dok je u odnosu na Mirzu Nišića, koji nije priznao krivnju da je počinio ovo krivično djelo, razdvojen krivični postupak.

Kantonalni sud Tuzla je donio Rješenje kojim su optuženi Čelebić, Ferhatbegović, Beširović, Klopić, Mazić i Ibrišević pušteni iz pritvora uz obrazloženje da su im izrečene kazne zatvora ispod 5 godina, te da su na glavnom pretresu priznali krivnju.

Tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda o ukidanju pritvora za optužene, a nakon zaprimanja pismenog otpravka presude će se razmotriti izjavljivanje žalbe na odluku o krivično-pravnoj sankciji.

Podsjećamo da su se optužnicom pomenuti teretili da su u periodu od 02. do 4. decembra 2010. godine u privatnoj kući u Živinicama imali seksualne odnose sa maloljetnom djevojkom koja je zaostala u psihičkom razvoju , pri tome i prije toga joj dajući da uživa alkohol i opojnu drogu marihuana, te time je dovodeći u stanje nemoćnosti u kojem nije bila sposobna da se suprostavi u njihovoj namjeri da s njom imaju seksualne odnose.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je donio naredbu o provođenju istrage protiv ženske osobe sa inicijalima E.I ( rođena 1979. godine, nastanjena u Dobošnici, općina Lukavac) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila ubistvo svog supruga 14.05. 2011. godine u večernjim satima u mjestu Gornja Dobošnica u općini Lukavac.

Tužilac je danas ispitao osumnjičenu te Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za istu.

Postoje osnovi sumnje da je pomenuta 14.05.2011. godine oko 20 sati u dvorištu porodične kuće, nakon verbalnog sukoba, nožem zadala ubodnu ranu suprugu Damiru Islamoviću u predjelu lijevog ramena i vrata, te je oštećeni od posljedica obilnog krvarenja preminuo na putu prema UKC-u Tuzla.

Pripadnici MUP-a TK su istu večer osumnjičenu lišili slobode i Tužilaštvu dostavili Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, a po optužnici koju je zastupalo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Drage Jurića zbog krivičnog djela –Zloupotreba položaja i ovlašćenja- dok je obavljao funkciju direktora u Livnici čelika Tuzla, donio osuđujuću presudu protiv istog i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju jedne godine, uz obavezu plaćanja naknade štete Livnici u iznosu od 80.000 KM, te plaćanje troškova krivičnog postupka.

U optužnici Tužilaštva je navedeno da je Jurić u periodu maja i juna 2004. godine, kada je obavljao funkciju direktora Livnice, nakon potpisivanja ugovora o pružanju usluga odobrio i potpisao naloge za plaćanje faktura firmi “Mar Shipping Limited” sa sjedištem u Kingstonu, država Sveti Vinstent i Grenadini, a na ime pružanja usluga vezanih za pronalaženje kupaca u inostranstvu i usluga asistencije u provođenju ISO standardizacije, iako je znao da ista firma nije pružila usluge asistencije u ISO standardizaciji.

Ovime je Jurić pribavio imovinsku korist pomenutoj firmi u iznosu od 80.000 KM.

saopćenje za javnost

Federalna uprava policije je, nakon što je jučer lišila slobode ovlašteno službeno lice MUP-a TK sa inicijalima S.K, dostavila Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv istog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo pomaganje u neovlaštenoj proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom odavanje službene tajne.

Osumnjičeni je danas predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog S.K, ispitao ga danas u prostorijama Tužilaštva, te je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora protiv istog.

Postoje osnovi sumnje da je S.K, radeći kao inspektor u Sektoru kriminalističke policije MUP-a TK, u periodu do juna 2010. godine do marta 2011. godine drugim licima odavao službene tajne, do kojih je dolazio obavljajući svoju službenu dužnost, čime je istima pomagao da prodaju opojnu drogu heroin za više lica na području Tuzle.

Naredba o provođenju istrage je donesena i za osobe sa inicijalima S.D i E.D kojma se na teret stavlja krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a koji se već od ranije nalaze u pritvoru.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Gračanica prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Esmira Jukana ( rođen 1985. godine, nastanjen u općini Gračanica) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti- iz člana 359. stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je pomenuti 09.05.2011. godine, nakon što je pri obavljanju saobraćajne kontrole odbio predati nevažeću registarsku tablicu sa svog automobila, ispred ulaza u krug Policijske stanice Gračanica prvo uputio ozbiljne prijetnje a zatim udario policajca iz ove policijske stanice nogom u predjelu šake, stisnutom pesnicom u predio grudnog koša i otvorenom šakom u predjelu potiljka i nanio mu lake tjelesne povrede.

Osumnjičeni je nakon toga lišen slobode, nad njim je izvršena kriminalistička obrada, te je predat u nadležnost Tužilaštva gdje je jučer i ispitan.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i nadležnom sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je prihvaćen.

Istraga je u toku