Archive for April, 2011

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Olivera Veličkovića ( rođen 1976. godine, nastanjen u Tuzli) i Nazila Šehića ( rođen 1980. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučinitelji počinili produženo krivično djelo – Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga- iz člana 238. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u više navrata pripremali i prodavali za nekoliko osoba tvari koje su sadržavale opojnu drogu heroin.

Prilikom pretresa stana, koji su osumnjičeni koristili u tuzlanskom naselju Irac, policija je pronašla 94 paketića heroina ukupne težine od oko 26 grama.

Ovlaštena službena lica MUP-a TK su osumnjičene lišili slobode, izvršili kriminalističku obradu nad istim, te ih predali u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene i sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za iste.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Selmira Šišića ( rođen 1980. godine, nastanjen u općini Banovići) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa- u sticaju sa krivičnim djelom –Posebni slučajevi krivotvorenja isprave-.

Postoji osnovana sumnja de je Šišić 20.04.2011. godine oko 22 sata u mjestu Tojšići u općini Kalesija, upravljajući teretnim vozilom Zastava sa lažnim registarskim tablicama, u alkoholiziranom stanju i bez položenog vozačkog ispita za C kategoriju, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u parkirano teretno vozilo labudica, pri čemu je od zadobijenih povreda na mjestu događaja preminuo suvozač Esad Milkunić, te povrijeđena još jedna osoba.

Nakon što je Šišić lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada nad istim od strane pripadnika PU Kalesija i dostavljen izvještaj ovom Tužilaštvu.

Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i stavio Kantonalnom sudu Tuzla prijedlog za određivanje pritvora.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 20.04.2011. godine oko 22 sata u mjestu Tojšići u općini Kalesija smrtno je stradala osoba sa incijalima E.M ( rođen 1956. godine).

Do saobraćajne nesreće je došlo kada je osoba sa inicijalima S.Š ( rođen 1980. godine) upravljajući teretnim vozilom TAM Zastava, u kojem su kao suvozači bili oštećeni i osoba sa inicijalima H.D, izgubio kontrolu nad istim i udario u parkirano teretno vozilo labudica.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK u saradnji sa ovlaštenim službenim licima PU Kalesija.

Tokom uviđaja je utvrđeno da je S.Š upravljao vozilom u alkoholiziranom stanju, bez položenog vozačkog ispita za C kategoriju, te da teretno vozilo kojim je upravljao nije registrovano.

S.Š je lišen slobode i nad istim policija vrši kriminalističku obradu, nakon čega će PU Kalesija Tužilaštvu dostaviti izvještaj o saobraćajnoj nesreći.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela oštećenog, te za vađenje krvi i urina od vozača i drugog suvozača radi analize.

S.Š će nakon kriminalističke obrade biti predat u nadležnost Tužilaštva radi daljnjeg postupanja.

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 20.04.2011. godine oko 21,15 sati u blizini Siporexa u Tuzli teške tjelesne povrede opasne po život je zadobila osoba sa inicijalima N.Š ( rođen 1945. godine) te je povrijeđena i osoba sa inicijalima E.H.

Tokom uviđaja, koji je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK u saradnji sa pripadnicima PU Tuzla, je utvrđeno da je do nesreće najvjerovatnije došlo kada je N.Š, upravljajući automobilom Golf 2 iz pravca Tuzle prema Šićkom Brodu, izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u lijevu saobraćajnu traku, te ostvario kontakt sa automobilom Mercedes 190 kojim je upravljao E.H.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Tuzla su N.Š izvukli iz totalno uništenog vozila Golf 2 te je nakon ukazivanja prve pomoći prevezen na UKC Tuzla radi hospitalizacije, dok je vozač Mecedesa zadobio povrede o čijem se karakteru ljekari nisu izjasnili.

Dežurni tužilac je policiji naložio da obave sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće, te izdao naredbu za vađenje krvi od oba vozača radi analize.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, donio osuđujuću presudu za Edina Begtašagića ( rođen 1979. godine iz Tuzle) i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina zbog ubistva Faruka Ajdaslića 31. jula 2010. godine u Tuzlanskom naselju Mandići.

U optužnici Tužilaštva je navedeno da je 31.07.2010. godine oko ponoći, u tuzlanskom naselju Mandići, Edin Begtašagić nanio tri povrede nožem Ajdasliću u predjelu grudnog koša te je od zadobijenih povreda Ajdaslić podlegao.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, donio osuđujuću presudu za Mevludina Jahića iz Tuzle ( rođen 1972. godine u Tuzli) i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina zbog ubistva svoje bivše supruge Fetihe Jahić, počinjenog na okrutan način, u avgustu 2010. godine u Tuzli ( krivično djelo –Ubistvo- iz člana 166 stav 2 tačka a) ).

U optužnici, koja je podignuta od strane Tužilaštva u novembru 2010. godine, je navedeno da je Mevludin Jahić 25.08.2010. godine u Ulici Amalije Lebeničnik u Tuzli, provalio u stan u kojem se nalazila oštećena, ušao u dnevni boravak, te Fetihi Jahić nožem sa dužinom sječiva od oko 8,5 cm, nanio 49 ubodnih ili reznih rana u predjelu glave, lica, vrata, grudnog koša i obje ruke.

Fetiha Jahić je preminula na mjestu događaja uslijed kombinovanog unutarnjeg i vanjskog krvarenja od zadobijenih povreda.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirnesa Halilovića ( rođen 1985. godine, nastanjen u općini Kalesija) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Teška krađa.

Postoji osnovana sumnja da je Halilović 23.03.2011. godine u Ulici Radojke Lakić u Tuzli izvršio nasilno otvaranje prozora na podrumskom stanu u zgradi, ušao u stan i otuđio LCD televizor i laptop, te na taj način pribavio sebi protupravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni je od ranije više puta osuđivana osoba za ista ili slična krivična djela protiv imovine, a u toku su i drugi krivični postupci protiv istog koje vodi ovo Tužilaštvo.

Tužilac je, nakon što je osumnjičeni lišen slobode od strane pripadnika PU Tuzla, donio naredbu o provođenju istrage, ispitao pomenutog i Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora.

Istraga je u toku.