Archive for March, 2011

saopćenje za javnost

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je u srijedu 30.03.2011. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv osobe sa inicijalima N.K ( rođen1968. godine, nastanjen u općini Čelić) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo –Teška krađa-, iz člana 287. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Osumnjičeni je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva, te je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavljen prijedlog za određivanje pritvora za pomenutog.

Postoje osnovi sumnje da je N.K u utorak 29.03.2011. godine oko 21,40 sati u naselju Šibošnica u općini Čelić, razbio stakla na vratima na pomoćnom objektu, ulaznim i vratima u unutrašnjosti kuće, izvršio premetačinu stvari u prostorijama kuće u namjeri da pribavi protupravnu imovinsku korist za sebe.

U tome ga je spriječila policija i na mjestu događaja ga lišila slobode. Pripadnici PS Čelić su nakon toga izvršili kriminalističku obradu nad osumnjičenim i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ga predali u nadležnost Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je u srijedu 30.03.2011. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv osobe sa inicijalima Ž.H ( rođen1981. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo –Teška krađa- prema oštećenoj ženskoj osobi sa inicijalima N.T.

Osumnjičeni je danas ispitan u prostorijama Tužilaštva te je tužilac Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za istog.

Postoje osnovi sumnje da je pomenuti u utorak 29.03.2011. godine oko 19 sati u Ulici Albina Herljevića u Tuzli prišao oštećenoj, istrgnuo joj kožnu trobu koju je držala preko ruke a u kojoj su se nalazili novčanik, lični dokumenti, bankovne kartice i određena količina novca, te se udaljio sa mjesta događaja.

Pripadnici PS Centar su nedugo nakon toga osumnjičenog lišili slobode, izvršili kriminalističku obradu nad njim, te uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali istog u nadležnost Tužilaštva.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv 11 osoba i to Hanasa Šehovića, Aldina Šehovića, Sanela Karahmeta, Asima Šišića, Saudina Šatorovića, Sadbera Mrkaljevića, Amira Šiljkovića, Ivice Marjanovića, Mirze Čivića, Senada Kesića i Vinka Vinkovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili produženo krivično djelo- Teška krađa- iz člana 287. stav 4 Krivičnog zakona FBiH, a vezano za krađe i prodaju automobila na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

U optužnici je navedeno da su pomenuti, dijeleći uloge u organizaciji i vršenju krađa automobila na području tri kantona, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi ukrali veći broj automobila te vršili njihovo skrivanje, prodaju trećim licima i rastavljanje automobila u dijelove radi daljnje prodaje.

Općinski sud Tuzla je nakon potvrđivanja optužnice, na prijedlog Tužilaštva, produžio pritvor za još dva mjeseca za devet osoba koji su od ranije bili u pritvoru i to H. Šehoviću, A. Šehoviću, Karahmetu, Šišiću, Šatoroviću, Mrkaljeviću, Šiljkoviću, Marjanoviću i Kesiću.

U istom predmetu Tužilaštvo i dalje provodi istragu protiv još 3 osobe sa inicijalima A.P, M.K i S.Š za koje postoje osnovi sumnje da su pripadali ovoj grupi i učestvovali u krađama automobila.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Alena Ljaljića ( rođen 1976. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Teška tjelesna povreda- iz člana 172. stav 3 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je Ljaljić u noći sa 23. na 24. mart 2011. godine, u iznajmljenoj sobi koju su koristili u mjestu Prokosovići kod Lukavca, nakon kraće verbalne prepirke zadao nekoliko udaraca rukama i nogama u predjelu stomaka oštećenoj ženskoj osobi sa inicijalima B.G, uslijed čega je ista zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Oštećena je zadržana na liječenju u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

Nakon što je osumnjičeni lišen slobode, predat je u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog, ispitao ga u prostorijama Tužilaštva i stavio prijedlog za određivanje pritvora Općinskom sudu Tuzla.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Ermina Mandžukića ( rođen 1989. godine, nastanjen u Gornjoj Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela pokušaj ubistva prema osobama sa inicijalima S.G i E.K ( oba rođena 1989. godine).

Postoji osnovana sumnja da je Mandžukić 21.03.2011. godine oko 23 sata u Gornjoj Tuzli prvo S.G nožem zadao dva uboda u predjelu leđa, te nakon toga i E.K zadao dva uboda u predjelu stomaka i ruke, nanoseći im tako teške tjelesne povrede.

Postupajući tužilac je, nakon što je osumnjičeni predat u nadležnost Tužilaštva, donio naredbu o provođenju istrage, te istog ispitao.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost


Tuzlanski ured Misije OSCE-a u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona u četvrtak 24.03.2011. godine organizirao je okrugli sto na temu “Položaj i postupanje prema djeci žrtvama seksualnog nasilja u krivičnom postupku”, koji je trenutno u toku.


Na okruglom stolu, pored predstavnika OSCE-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, učešće su uzeli i predstavnici tužilaštava iz Zenice, Doboja, Orašja i Bijeljine, MUP-a TK, kao i nevladinih organizacija Viva žene i Vesta iz Tuzle.

Diskusiju na temu je najavio glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Šesenam Ćosić, a u toku dana će se prezentirati prava žrtava u krivičnom postupku i pravni okvir u Federaciji BiH, zapažanja OSCE-a o ovoj temi, policijski rad sa djetetom žrtvom seksualnog nasilja, uticaj ispitivanja i svjedočenja u krivičnim postupcima na djecu, kao i prezentacija iskustva tužilaštava u postupanju u ovim krivičnim postupcima.

Osnovni cilj okruglog stola je uspostavljanje efikasnijeg mehanizma zaštite djeteta u krivičnom postupku, kao i kvalitetnijeg dijaloga svih učesnika u cilju prevencije nasilja nad djecom.

Saradnja policije, tužilaštava, centara za socijalni rad, nevladinog sektora, te obrazovnih i zdravstvenih struktura ključna je u uspostavi koordinacije aktivnosti, te će se u narednom periodu poduzeti inicijative i aktivnosti i sa ostalim relevantnim institucijama i tijelima u cilju kvalitetnije međuinstitucionalne saradnje.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Envera Avdića ( rođen 1973. godine, nastanjen u Tuzli), Elmedina Pirića ( rođen 1977. godine, nastanjen u Tuzli) i Samira Herića ( rođen 1975. godine, nastanjen u općini Kalesija) zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili krivično djelo –Razbojništvo- iz člana 289. stav 2 Krivičnog zakona FBiH.

Osim za pomenute postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i protiv K.S
( rođen 1991. godine, nastanjen u Tuzli) koji se krije i za kojim policija intenzivno traga.

Postoji osnovana sumnja da su četvorica osumnjičenih 13.03.2011. godine oko 18,45 sati, uz prethodni dogovor i podjelu uloga u izvršenju, počinili razbojništvo u privatnoj kući u naselju Stara Pruga u Živinicama, te su tom prilikom dvojica osumnjičenih ušli u privatnu kuću gdje su zatekli vasnika I.Č, zadali mu nekoliko udaraca u predjelu potiljka i lica i nastavili ga udarati rukama po cijelom tijelu, te nakon toga oduzeli od istog određeni iznos novca, ručni sat i mobitel.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Elvina Husanovića i Elvira Malkića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti a vezano za navijačke nerede prije utakmice FK Sloboda-FK Sarajevo u subotu 12.03.2011. godine.

Husanović i Malkić su se nakon ovih događaja krili od policije, ali su jučer lišeni slobode i predati u nadležnost Tužilaštva.

Obje osobe su od ranije više puta osuđivane zbog krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa, kao i zbog krivičnih djela protiv života i tijela.

Sud nije odredio pritvor za S.G i E.K protiv kojih Tužilaštvo također provodi istragu za ista krivična djela.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u subotu 12.03.2011. godine oko 15 sati na stadionu “Tušanj” u Tuzli, iako je ulaz na istočnu tribinu stadiona koja je u izgradnji, bio zabranjen radi bezbjednosti građana, pokušali ući na istu te tom prilikom na ovlaštena službena lica MUP-a TK, koji su radili na obezbjeđivanju pomenute nogometne utakmice, uz upućivanje verbalnih prijetnji, počeli bacati kamenice, cigle, flaše i druge predmete a u namjeri da ih povrijede.

Tom prilikom je više policajaca zadobilo povrede, pričinjena je materijalna šteta na nekoliko vozila i na lokalnim zgradama oko stadiona i stanovima u istim, a na dva policajca, koji su u namjeri da se privremeno sklone od predmeta koji su na njih bacani ušli u jednu od zgrada, je bačena dimna bomba.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je donio naredbu o provođenju istrage protiv S.D ( rođen 1990. godine iz Tuzle), E.H ( rođen 1980. godine iz Tuzle), E.M ( rođen 1983. godine iz Tuzle) i E.K ( rođen 1988. godine iz Tuzle) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo -Nasilničko ponašanje- u sticaju sa krivičnim djelom -Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti-.

Postoje osnovi sumnje da su pomenuti u subotu 12.03.2011. godine oko 15 sati na stadionu “Tušanj” u Tuzli, iako je ulaz na istočnu tribinu stadiona koja je u izgradnji, bio zabranjen radi bezbjednosti građana, pokušali ući na istu te tom prilikom na ovlaštena službena lica MUP-a TK, koji su radili na obezbjeđivanju nogometne utakmice Sloboda-Sarajevo, uz upućivanje verbalnih prijetnji, počeli bacati kamenice, cigle, flaše i druge predmete a u namjeri da ih povrijede.

Tom prilikom je više policajaca zadobilo povrede, pričinjena je materijalna šteta na nekoliko vozila i na lokalnim zgradama oko stadiona i stanovima u istim, a na dva policajca, koji su u namjeri da se privremeno sklone od predmeta koji su na njih bacani ušli u jednu od zgrada, je bačena dimna bomba.

Policija je lišila slobode S.D i E.K nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su predati u nadležnost Tužilaštva gdje su ispitani.

E.H i E.M su se udaljili sa mjesta događaja i kriju se od policije, te se poduzimaju intenzivne operativne radnje u cilju lišavanja slobode osumnjičenih.

Postupajući tužilac je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za sva četiri osumnjičena lica..

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Općinski sud Kalesija prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetdevetogodišnjeg Senada Hadžića iz Kalesije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, te za dvadesetšestogodišnjeg Damira Zulića iz Kalesije zbog krivičnog djela protupravno lišenje slobode.

Postoji osnovana sumnja da je prvo u decembru 2010. godine Hadžić oštećenoj ženskoj osobi sa inicijalima J.S nanio tjelesne povrede u njenom stanu , te da je, nakon što je po njegovom nalogu Zulić prisilno, uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja, dovezao oštećenu u kafić u Kalesiji u vlasništvu Hadžića u noći sa 6. na 7. mart 2011. godine, u prisustvu više osoba, Hadžić istoj zadao veći broj udaraca i nanio joj teške tjelesne povrede sa nekoliko fraktura na različitim dijelovima tijela.

Istraga je u toku.