Archive for February, 2011

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je krajem januara 2011. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osobe sa inicijalima D.R ( rođen 1956. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnova sumnje da je, kao punomoćnik Turističke agencije “Oceanic Travel”, počinio krivično djelo utaja u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave, a vezano za organizaciju maturalne ekskurzije učenika završnog razreda Mješovite srednje škole iz Banovića od strane pomenute turističke agencije u septembru 2010. godine, kada je za 140 učenika ove škole nakon jednog dana uskraćen dalji boravak u hotelu u Puli radi neuplaćenog smještaja.

Istraga je pokrenuta i protiv odgovornih lica iz agencije Oceanic travel A.B i K.P, kao i odgovornog lica iz MSŠ Banovići R.M, radi postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, a vezano za propuštanje vršenja svojih dužnosti i obaveznih provjera koje su trebali obaviti kako bi se ekskurzija učenika organizovala i sprovela na planirani način.

Postoji osnova sumnje da je osumnjičeni D.R ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 20.000 KM.

U vansudskoj nagodbi između roditelja učenika i odgovornih lica Oceanic Travela u februaru 2011. godine izvršeno je obeštećenje roditelja učenika od pomenute turističke agencije u cjelokupnom iznosu od 23.985 KM.

Protiv D.R Tužilaštvo je otvorilo istragu i zbog osnova sumnje da je u septembru i oktobru 2010. godine, kao punomoćnik Turističke agencije “Mediteran tours”, počinio krivično djelo utaja a u vezi sa viziranjem dokumentacije, prevoza i smještaja sportista iz BiH u Italiji, te na taj način ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 9.000 KM.

Istraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi se vodi i protiv R.O, odgovorne osobe u Mediteran toursu.

saopćenje za javnost

U utorak 22.02.2011. godine oko 10 sati u Rudniku krečnjaka “Vijenac” kod Lukavca došlo je do nesreće na radu prilikom koje je smrtno stradao zaposlenik rudnika M.S ( rođen 1969. godine, nastanjen u općini Lukavac).

Oštećeni je obavljao poslove bravara u Rudniku, a prema prvim saznanjima sa uviđaja najvjerovatnije je došlo do strujnog udara dok je oštećeni vršio zamjenu vijaka na reduktoru radne mašine bager EKG kojom se vrši utovar krečnjaka.

Uviđaj na mjestu događaja obavlja dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa ovlaštenim službenim licima PU Lukavac, kao i federalni rudarski inspektor. Po naredbi tužioca na uviđaju je prisutan i vještak elektro struke u cilju utvrđivanja uzroka koji su doveli do nesreće.

Smrt oštećenog je konstatovao ljekar Doma zdravlja Lukavac.

Dežurni tužilac će vještaku sudske medicine izdati naredbu za obdukciju tijela stradalog.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, nakon što je zaprimilo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od MUP-a TK, donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osoba sa inicijalima D.D ( rođen1987. godine, nastanjen u Tuzli), N.R ( rođen 1988. godine, nastanjen u Tuzli) i D.H ( rođen 1990. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnova sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično djelo pokušaj ubistva prema oštećenoj osobi sa inicijalima H.H, koja je od primljenih udaraca zadobila teške tjelesne povrede opasne po život i smještena na UKC Tuzla na Odjeljenju hirurškog šoka.

Postoje osnovi sumnje da su pomenute osobe u utorak 08.02.2011. godine oko 13 sati, na parkingu u Ulici Maršala Tita u Tuzli, nakon verbalne prepirke, zadali više udaraca nogama i rukama po cijelom tijelu oštećenog, te da je D.D, dok su druge dvije osobe nastavile udarati oštećenog, polomio drveni nosač kante za otpatke i istom zadao više udaraca u predjelu glave.

Dežurni tužilac je danas u prostorijama Tužilaštva ispitao osumnjičene, te nakon toga sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za iste.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je dobilo rezultate DNK analize bioloških tragova pronađenih na mjestu događaja, a koji su bili podobni za DNK profiliranje, u vezi sa prijavljenim silovanjem počinjenim od strane dva muškarca nad devetnaestogodišnjom djevojkom koje se dogodilo 29.12.2010. godine u blizini SKPC Mejdan u Tuzli, u kojima je utvrđeno da isti ne potiču od Elvisa Krajnovića, odnosno da se dobijeni DNK profil muške osobe ne podudara sa profilom dobijenim iz krvi Krajnovića, koji je osumnjičen da je zajedno sa još jednom nepoznatom osobom počinio ovo krivično djelo.

Na prijedlog ovog Tužilaštva Kantonalni sud Tuzla je donio Rješenje o puštanju Krajnovića iz pritvora radi nepostojanja zakonskih razloga za dalji boravak u pritvoru za osumnjičenog.

Naredba za DNK analizu je izdata nakon što je prethodnim vještačenjem bioloških tragova utvrđen visok stepen morfološke sličnosti stidne dlake pronađene na mjestu događaja sa nespornim stidnim dlakama Elvisa Krajnovića, kao i sličnost drugih raspoloživih bioloških tragova sa mjesta događaja sa biološkim uzorcima Krajnovića, koja su ukazivala na njega kao vjerovatnog počinioca ovog krivičnog djela, poslije čega je osumnjičeni bio i pritvoren.

Istraga o ovom krivičnom djelu se nastavlja.

saopćenje za javnost

U ponedjeljak 07.02.2011. godine oko 06,50 na regionalnom putu Šibošnica-Humci, u mjestu Nahvioci, općina Čelić, dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je kao pješak smrtno stradala Fata Trišić ( rođena 1963. godine).

Prema saznanjima prikupljenim tokom uviđaja do nesreće je došlo kada je osoba sa inicijalima S.B ( rođen 1972. godine), upravljajući teretnim motornim vozilom “Volkswagen”,ostvarila kontakt prednjim desnim dijelom vozila sa pješakom, a koja se kretala u istom pravcu kao i vozilo.

Smrt oštećene, koja je nastupila od zadobijenih povreda, je konstatovao dežurni ljekar Doma zdravlja u Čeliću.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa pripadnicima Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla.

Izvršeno je alkotestiranje vozača i utvrđeno je da nije upravljao vozilom pod dejstvom alkohola.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela nastradale, naredbu za vađenje krvi i urina od vozača i naredbu za tehnički pregled vozila.

Poduzete su sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja uzroka koji su doveli do saobraćajne nesreće.

saopćenje za javnost

U ponedjeljak 07.02.2011. godine saslušavanjem svjedoka je počeo glavni pretres pred Kantonalnim sudom Tuzla u vezi sa predmetom u kojem je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo optužnicu protiv Ivana Kolera ( rođen 1972. godine, nastanjen Tuzli) zbog krivičnog djela – Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika- iz člana 175. stav 1 tačka a) u vezi sa članom 180 stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Glavni pretres će biti nastavljen sutra kada će se saslušavati i drugi svjedoci.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Aleksandra Žužića ( rođen 1976. godine, nastanjen u Somboru, Republika Srbija), Gorana Matoušeka ( rođen 1982. godine, nastanjen u Bačkoj Palanci, R. Srbija), Admira Ibrića ( rođen 1978. godine, nastanjen u općini Lukavac), Samira Softića ( rođen 1974. godine, nastanjen u Lukavcu) i Elvira Okića (rođen 1974. godine, nastanjen u općini Gračanica), zbog postojanja osnovane sumnje da su grupi počinili produžena krivična djela vezana za pripremanje krađa, krađe i preprodaju automobila na području Tuzlanskog kantona i druga krivična djela.

Pripadnici MUP-a TK su, uz saglasnost Tužilaštva, u srijedu 02.02.2011. godine izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata na sedam lokacija u Lukavcu, Tuzli i Gračanici, te tom prilikom pronašli sofisticaranu opremu za izvršenje krivičnih djela teške krađe i lišili slobode pomenute sobe.

MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenima, te ih uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predao u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Postupajući tužilac je u četvrtak 03.02.2011. godine donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku.