Archive for January, 2011

saopćenje za javnost

Vijeće Općinskog suda Tuzla prihvatilo je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i produžilo mjeru pritvora za još dva mjeseca za Hanasa Šehovića, Amira Šiljkovića, Sanela Karahmeta, Saudina Šatorovića i Senada Kesića protiv kojih ovo Tužilaštvo provodi istragu zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili produženo krivično djelo –Teška krađa- iz člana 287. stav 4 Krivičnog zakona FBiH, a vezano za krađe automobila na područjima Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Osumnjičeni Vinko Vinković je pušten na slobodu, te mu je Sud odredio mjeru zabrane napuštanja boravišta.

U januaru je Općinski sud Tuzla, na prijedlog Tužilaštva, odredio mjeru pritvora i za Aldina Šehovića, Asima Šišića, Sadbera Mrkaljevića i Ivicu Marjanovića koji su također osumnjičeni da su u istoj grupi učestvovali u krađama automobila na području ova tri kantona.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Aida Ismajlija ( rođen 1972. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo-Razbojništvo- iz člana 289. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je Ismajli 19.01.2011. godine oko 18 sati u Krečanskoj ulici u Tuzli, a radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi, prišao ženskoj osobi te istoj zadao nekoliko udaraca koljenom u predio stomaka i nekoliko udaraca rukama po tijelu, te joj skinuo torbu s ramena i izvršio premetačinu iste.

Pošto nije našao novac i vrijednosti u torbi pretresao je džepove jakne oštećene i prisvojio novčani iznos koji je pronašao.

Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu protiv Ismajlija.

Ismajli je od ranije više puta osuđivana osoba.

saopćenje za javnost

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Eldina Durakovića ( rođen 1990. godine, nastanjen u općini Banovići) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Razbojništvo- iz člana 289. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je Duraković 19.01.2011. godine oko 20 sati u naselju Ježevac u općini Banovići, nakon što mu je dostavljač donio poručenu hranu iz jednog ugostiteljskog objekta iz Banovića, uz verbalne prijetnje i fizički nasrnuo na dostavljača, te ga je nekoliko puta udario šakom u lice, iz ruke mu istrgnuo novac i uz prijetnju daljnje upotrebe fizičke sile primorao ga da mu iz svog novčanika da novac koji je posjedovao, te mu pretresao jaknu u namjeri da uzme i druge stvari koje je isti imao.

Nakon ovoga je dostavljač uspio ući u vozilo kojim je došao i udaljiti se s mjesta događaja.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu protiv Durakovića.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Darka Kilinčana ( rođen 1984. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa u sticaju sa krivičnim djelima oduzimanje tuđe pokretnine i oštećenje tuđe stvari.

Postoji osnovana sumnja da je Kilinčan 16.01.2011. godine oko 18 sati , s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, ušao u krug firme “Geotehna Tuzla” i upotrebom podesnog predmeta razvalilo bravu na vratima magacina.

Tom prilikom je otuđio veću količinu radnih mašina i alata, kablove, metalne cijevi i drugu prateću opremu, nakon čega je, kako bi ukradene stvari prevezao do svoje kuće, izvršio lomljenje brave i ušao u vozilo VW Golf u vlasništvu Geotehne, odvalio zaštitnu plastiku ispod volana i uz pomoć kablova stavio vozilo u pogon i udaljio se sa mjesta događaja.

Nakon izvršenja krivičnog djela vozilo koje je otuđio je odvezao na deponiju smeća u naselju Moluhe u Tuzli, zapalio ga i gurnuo prema nizbrdici uslijed čega je vozilo u potpunosti izgorilo.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu protiv Klinčana i još jedne osobe za koju postoji osnova sumnje da je učestvovala sa Kilinčanom u izvršenju ovih krivičnih djela.

Darko Kilinčan je od ranije više puta osuđivana osoba.

saopćenje za javnost

Klinički centar Vojvodine, Centar za sudsku medicinu , kliničku toksikologiju i molekularnu genetiku iz Novog sada je, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, izvršio dodatno medicinsko vještačenje o uzrocima smrti šestomjesečne bebe iz Lukavca koja je iznenada preminula 10. novembra 2010.godine.

U konačnom zaključku nalaza ovog Centra konstatovano je da je smrt bebe nasilna, nastupila uslijed zatajivanja rada vitalnih centara mozga zbog nedovoljnog dotoka krvi u moždano stablo, što je izazvano istezanjem i uvrtanjem kičmenih arterija između prvog vratnog pršljena i potiljačne kosti. U nalazu i mišljenju je navedeno da je to nastupilo uslijed pretjerane rotacije glave, a koja je najvjerovatnije bila zadesna u sklopu samoprevrtanja dojenčeta sa leđa na trbuh.

Nakon izvršenih vještačenja na UKC-u Tuzla od strane sudskih vještaka iz oblasti sudske medicine, Tužilaštvo je dodatna vještačenja povjerilo Kliničkom centru Vojvodine u čijem nalazu i mišljenju je, između ostalog, konstatovano da su oni u potpunosti saglasni sa nalazom i mišljenjem koji je prethodno utvrdio tim vještaka UKC-a Tuzla.

U nalazu je navedeno da su pregled ljekara neposredno prije vakcinacije, indikacije za vakcinaciju i vakcinacije izvedene po uobičajenim pravilima medicinske struke i prakse, te da vakcine i vakcinacije nisu imale nikakve štetne posljedice na zdravlje bebe, niti su u uzročno posljedičnoj vezi sa nastalom smrti bebe.

Vještačenje u Novom Sadu je izvršeno na osnovu svih do sada prikupljenih dokaza: medicinske dokumentacije na ime preminule bebe, na osnovu nalaza o izvršenim prethodnim vještačenjima, na osnovu iskaza pedijatra, medicinske sestre zadužene za vakcinacije i ljekara Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Lukavac, majke preminule bebe i na osnovu upustva za primjenu vakcina.

Nakon što je dostavljeno mišljenje iz Novog sada, dr. Zdenko Cihlarž, kao član tima sa UKC-a Tuzla, u potpunosti je prihvatio nalaz i mišljenje vještaka iz Novog Sada uz konstataciju da oni u trenutku davanja svog nalaza, koji je rađen nekoliko dana nakon smrti bebe, nisu imali na raspolaganju sve dokaze koji su naknadno prikupljeni i dostavljeni u Novi Sad.

Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, uz prethodni dogovor sa Tužilaštvom TK, je proslijedila uzorke predmetnih vakcina na vještačenje i analizu u specijalizovane institute u Belgiji i Francuskoj, a o rezultatima vještačenja će ovo Tužilaštvo biti obaviješteno u narednom periodu.

saopćenje za javnost

U srijedu 19.01.2011. godine u 7,45 u Živinicama, u Ulici Jezero do broja 4, tri za sada nepoznata muškarca, su vozilom “Golf” prepriječili put vozilu “Renault 21″ u kojima su bili osobe sa inicijalima Dž.S i M.Z, te nakon toga je jedno lice otvorilo vrata na strani na kojoj je bio vozač Dž.S i uperio pištolj u njega, a drugi napadač je otvorio vrata suvozača i držao žensku osobu sa inicijalima M.Z.

Tom prilikom je treče lice sa zadnjeg sjedišta vozila Renault 21 uzelo torbicu u kojoj se, prema navodima oštećenih, nalazio razni zlatni nakit u težini od oko 1 kg, srebreni nakit u težini od oko pola kilograma i 2000 konvertibilnih maraka, nakon čega su se vozilom udaljili u nepoznatom pravcu.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa ovlaštenim službenim licima MUP-a TK.

Poduzimaju se intenzivne oprerativne radnje u cilju identifikacije i pronalaska počinilaca krivičnog djela –Razbojništvo- iz člana 289. stav 2 Krivičnog zakona FBiH.

saopćenje za javnost

U utorak 18.01.2011. godine oko 23,30 na kamenolomu firme D.D Ingram u mjestu Duboki Potok, općina Srebrenik, došlo je do prevrtanja utovarivača prilikom čega su smrtno stradali radnici Dževad Bešić ( rođen 1967. godine) i Ekrem Kurtić ( rođen 1973. godine) , dok je teške tjelesne povrede zadobio Salkan Dedić ( rođen 1962. godine), koji je hospitaliziran u UKC Tuzla.

Uviđaj na mjestu događaja su , po nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, obavila ovlaštena službena lica PS Srebrenik, a uviđaju je prisustvovao i federalni rudarski inspektor.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela nastradalih.

Policija radi na dokumentovanju događaja, te se poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti koje su uzrokovale nesreću na radu.

Nakon dokumentovanja događaja od strane policije Tužilaštvo će ocijeniti potrebu za vještačenje od strane vještaka mašinske struke.

saopćenje za javnost

Općinski sud Kalesija prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Jovu Gurdijeljevića ( rođen 1964. godine, nastanjen u Zvorniku) zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa osobom sa inicijalima D.L ( (rođen 1977. godine, nastanjen u Brčko distriktu) počinio kao saučinitelj krivično djelo – Teška krađa- iz člana 287 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da su Gurdijeljević i D.L u nedjelju 16.01.2010. godine oko 12 sati, a radi ostvarivanja imovinske koristi za sebe, provalili u porodičnu kuću u Memićima, općina Kalesija, i tom prilikom izvršili premetanje stvari tražeći vrijednosti, te uzeli žensku torbu i pokušali pobjeći tako što su napustili kuću.

Obojica su ispred kuće zadržani od strane susjeda do dolaska policije, a prilikom bježanja je D.L pao preko ograde i zadobio povrede, te je prevezen u UKC Tuzla gdje mu je ukazana medicinska pomoć.

Gurdijeljević je više puta osuđivana osoba zbog istog ili sličnih krivičnih djela.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Aldina Šehovića, Asima Šišića, Sadbera Mrkaljevića i Ivicu Marjanovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili produženo krivično djelo- Teška krađa- iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, a vezane za krađe automobila na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Protiv pomenutih je Kantonalno tužilaštvo TK donijelo naredbu o proširenju istrage zbog osnovane sumnje da su u navedenim područjima, u dužem vremenskom periodu, učestvovali u krađama automobila.

Odmah nakon provedene operativne akcije 27.12.2010. godine koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo i MUP TK , u saradnji sa MUP-ovima Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona, u kojoj su lišene slobode 22 osobe, a protiv 14 osumnjičenih je donesena naredba o provođenju istrage, na prijedlog Tužilaštva pritvor je određen za 6 osoba, Hanasa Šehovića, Sanela Karahmeta, Saudina Šatorovića, Amira Šiljkovića, Senada Kesića i Vinka Vinkovića.

Trenutno je u pritvoru 10 od 14 osoba protiv kojih se provodi istraga od strane Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u vezi sa krađama automobila.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada Baručića ( rođen 1958. godine u Gornjim Dubravama, općina Živinice) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Krivotvorenje isprava- iz člana 373. stav 2 u sticaju sa krivičnim djelom –Pripremanje krivičnog djela- iz člana 339. Krivičnog zakona FBiH.

Baručić je 12.01. 2011. godine lišen slobode od strane pripadnika MUP-a TK i predat u nadležnost postupajućeg tužioca, koji je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage, ispitao osumnjičenog i stavio prijedlog za određivanje pritvora prema istom.

Postoji osnovana sumnja da je Baručić u periodu od septembra 2008. godine do januara 2011. godine za više osoba izrađivao i prodavao im krivotvorene isprave saobraćajnih dozvola, fakultetskih diploma i drugih dokumenata.

Također je tokom pretresa njegove porodične kuće, prilikom lišavanja slobode, kod Baručića pronađena veća količina krivotvorenih pečata različitih javnih institucija iz Bosne i Hercegovine, prijavni i upisni listovi i nastavni programi nekih visokoškolskih ustanova iz BiH, zbog čega postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprava u sticaju sa krivičnom djelom pripremanje krivičnog djela.

Istraga je u toku.