Archive for December, 2010

saopćenje za javnost

U četvrtak 30.12.2010.godine oko 22 sata u mjestu Ormanica, zaseok Gušte, u Općini Srebrenik, sa više uboda hladnim oružjem u gornjem dijelu tijela teške tjelesne povrede opasne po život su nanesene osobi sa inicijalima E.M (rođen 1967. godine).

U istom događaju teške tjelesne povrede u predjelu glave su nanesene i ženskoj osobi sa inicijalima E.S ( rođena 1977. godine).

Oštećeni su prevezeni na UKC Tuzla gdje su hospitalizirani te je izvršen operativni zahvat na oštećenom E.M koji je u teškom zdravstvenom stanju.

Uviđaj na mjestu događaja su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, a dežurni tužilac Kantonalnog tužialaštva je, nakon što je obaviješten o događaju, na mjestu događaja sa ovlaštenim službenicim licima MUP-a.

Jutros je lišena slobode osoba sa inicijalima F.P ( rođen 1958. godine) za koju postoje osnovi sumnje da je počinilac krivičnog djela ubistva u pokušaju. Osumnjičeni će, nakon što se nad istim izvrši kriminalistička obrada, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, gdje će biti ispitan, te će se nakon toga donijeti odluka o tome da li će se staviti prijedlog za određivanje pritvora za pomenutog.

saopćenje za javnost

U srijedu 29.12.2010. godine oko 18 časova, u neposrednoj blizini SKPC Mejdan u Tuzli, od strane dva za sada nepoznata lica, a uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja, silovana je na naročito okrutan i ponižavajući način devetnaestogodišnja djevojka.

Uviđaj povodom ovog događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK.

Tužilac je izdao naredbu za ginekološki i vanjski pregled oštećene.

Poduzimaju se sve potrebne radnje u cilju pronalska počinilaca krivičnog djela –Silovanje- iz člana 203 stav 2 Krivičnog zakona FBiH.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, nakon što je zaprimilo od MUP-a TK Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protv 14 lica, donijelo naredbu o provođenju istrage protiv istih zbog postojanja osnova sumnje da su u grupi počinili više krivičnih djela –Teška krađa- iz člana 287. stav 4 Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa krađama automobila na područjima Tuzlanskog, Zeničko –dobojskog i Posavskog kantona.

U utorak 28.12.2010. godine osumnjičeni su ispitani u prostorijama Tužilaštva nakon čega su postupajući tužioci u predmetu stavili sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene.

Općinski sud je ocijenio da zakonski razlozi za određivanje pritvora postoje za 6 osoba Hanasa Šehovića, Sanela Karahmeta, Saudina Šatorovića, Amira Šiljkovića, Senada Kesića i Vinka Vinkovića i odredio im mjeru jednomjesečnog pritvora, dok je za osobe sa inicijalima A.Š, S.M, A.Š, I.M, M.Č, A.P, M.K procijenjeno da u ovoj fazi istrage ne postoje zakonski razlozi da im se odredi pritvor.

Kantonalno tužilaštvo TK će na Rješenje Općinskog suda Tuzla uložiti žalbu jer smatra da postoje zakonski razlozi za određivanje pritvora i za ovih 8 osoba.

Poziv na konferenciju za medije

Pozivamo sve zainteresirane medije na konferenciju za medije koja će se održati u srijedu 29.12.2010. godine u 12 sati u velikoj sali Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a povodom realizacije uspješne operativne akcije koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i MUP TK, u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona i Posavskog kantona, usmjerenoj na otkrivanje i razbijanje mreže autokriminala na ovim područjima.

U akciji su lišene slobode 22 osobe koje su saslušane i nad kojima je izvršena kriminalistička obrada.

MUP-TK je ovom Tužilaštvu dostavio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u grupi počinili više krivičnih djela- Teška krađa- iz člana 287 stav 4 Krivičnog zakona FBiH, a vezano za krađe automobila na ovim područjima.

Više informacija o rezultatima akcije ćete imati priliku dobiti na konferenciji za medije.

Na konferenciji će prisustvovati:

Šesenam Ćosić, glavni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK
Nedim Mutapčić, komesar MUP-a TK
Fahrudin Bećirović, komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona
Josip Petrić, komesar MUP-a Posavskog kantona
Mirsada Kalaba, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva TK
Miralem Malkić, portparol policijskog komesara MUP-a TK
Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK

saopćenje za javnost

U organiziranoj akciji pod vodstvom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i MUP-a TK, te u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona, usmjerenoj na otkrivanje i razbijanje mreže autokriminala na ovim područjima, u ponedjeljak 27.12.2010. godine je lišeno slobode 22 osobe zbog osnova sumnje da su u grupi počinili više krivičnih djela-Teška krađa- iz člana 287 stav 4 Krivičnog zakona FBiH, a vezane za krađe automobila.

Operativna akcija, kojoj je prethodilo višemjesečno prikupljanje informacija i saznanja na terenu, je trajala od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati tokom koje je izvršen pretres 23 objekta i tom prilikom je pronađeno više ukradenih automobila i više rastavljenih automobila u dijelove.

MUP TK je, nakon što su lišene slobode 22 osobe, nad istim izvršio kriminalističku obradu i u utorak 28.12.2010. godine dostavio Kantonalnom tužilaštvu TK Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 14 osoba ( H.Š, A.Š, S.K, A.Š, S.Š, S.M, A.Š, S.Š, I.M, M.Č, S.K, A.P, M.K i V.V) za koje postoje osnovi sumnje da su počinili pomenuta krivična djela. Osam lica je saslušano i pušteno na slobodu.

Kantonalno tužilaštvo TK je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv 14 lica, te će danas isti biti ispitani u prostorijama Tužilaštva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih će se razmotriti da li će se protiv istih staviti prijedlog za određivanje pritvora nadležnom sudu.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Safeta Vejzovića, Mehmeda Vrtagića, Envera Mešića, Izeta Hadžića, Hamdije Numanovića, Mirzeta Šehića, Enesa Glavinića, Salke Nišića i Ruzmire Brkić zbog postojanja osnovane sumnje da su, kao službenici Općine Živinice, počinili krivično djelo- Zloupotreba položaja i ovlašćenja- iz člana 383. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

U optužnici je navedeno da postoji osnovana sumnja da su optuženi kao članovi komisije za davanje stručne ocjene u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti za gradnju objekta “d.o.o Malagić” Živinice ili obavljajući druge funkcije u općinkim organima, iskoristili svoj službeni položaj tako što su dali pozitivnu stručnu ocjenu da se investitoru može izdati urbanistička saglasnost za izgradnju poslovnog objekta, izdali Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, na osnovu istog dali odobrenje za gradnju i dali pozitivno mišljenje o tehničkoj ispravnosti objekta, iako su znali da širina zaštitnog cestovnog pojasa za ovu vrstu objekta uz magistralnu cestu mora iznositi najmanje 20 metara ili minimalno 25 metara od spoljne ivice kolovoza u skladu sa članom 64. Zakona o cestama FBiH, a da, zbog veličine parcele, objekat tih dimenzija se ne bi mogao izgraditi na istoj uz poštovanje navedenog zakonskog uslova, te također da investitoru nisu naložili pribavljanje saglasnosti Federalne direkcije za ceste.

Širina zaštitnog cestovnog pojasa ispred predmetne parcele iznosila je 5 metara.

Na opisani način, prema navodima optužnice, firmi “d.o.o Malagić” omogućili su pribavljanje dokumenata za izgradnju objekta.

saopćenje za javnost

U nedjelju 19.12.2010. godine oko 22 sata na magistralnom putu Tuzla-Doboj, na raskrsnici za Lukavac i jezero Modrac, u teškoj saobraćajnoj nesreći kao saputnik u vozilu “Audi 80″ smrtno je stradao Amir Aličić (rođen 1974. godine).

Prema saznanjima prikupljenim tokom uviđaja, koji su obavili dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK i ovlaštena službena lica PU Lukavac, do nesreće je došlo kada je vozač “Audija 80 ” sa inicijalima E.M ( rođen 1986. godine) izgubio kontrolu nad vozilom, udario u betonske dijelove ivičnjaka na radilištu na kojem se vrši rekonstrukcija mosta, te nakon toga udario u zadnji dio vozila “Ford fokus” i autobus, koji su se kretali u istom smjeru.

Aličić je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu događaja, dok je vozač “Audija 80″ zadobio teške tjelesne povrede glave i smješten je na Odjelu intenzivne njege UKC-a Tuzla. Lakše tjelesne povrede u nesreći su zadobili suvozač u “Audiju” E.P, i dvije osobe sa inicijalima N.M i S.M iz vozila “Ford fokus”.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela nastradalog, te naredbu za vađenje krvi za vozača “Audija 80″ E.M.

PU Lukavac će nakon dokumentovanja događaja proslijediti Tužilaštvu Izvještaj o saobraćajnoj nesreći.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Nedžada Feratovića ( rođen 1978. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo-Razbojništvo- iz člana 289. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je Feratović napao osamdesetšestogodišnju ženu u njenom stanu u Tuzli, te joj je tom prilikom zadao više udaraca po cijelom tijelu štapom kojeg je našao u stanu, a zatim je uhvatio objema rukama oko vrata, nakon čega je to prekinuto intervencijom susjeda.

Dežurni tužilac je, nakon što je osumnjičeni lišen slobode, donio naredbu o provođenju istrage, te 17.12.2010. godine ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Feratović je više puta osuđivana osoba za različita krivična djela protiv imovine, a prilikom razbojništva nad staricom je pokazao naročitu bezobzirnost.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Nerima Mulasalihovića ( (rođen 1971. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo –Teška krađa- iz člana 287. stav 1 tačka a) Krivičnog zakona FBiH.

Ovlaštena službena lica PU Tuzla su zatekla osumnjičenog u vršenju krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, te su ga lišili slobode.

Nakon što je Tužilaštvu dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od strane PU Tuzla, dežurni tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Osumnjičeni je više puta osuđivana osoba za istovrsna krivična djela, a Tužilaštvo vodi više istraga i zastupa više optužnica protiv osumnjičenog za različita krivična djela protiv imovine.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Elvira Babića ( rođen 1974. godine u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo-Silovanje-iz člana 203. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Kantonalno tužilaštvo provodi istragu protiv Babića zbog postojanja osnovane sumnje da je 04.12.2010. godine uz upotrebu prijetnje i fizičke sile imao seksualne odnose sa dvadesetdevetogodišnjom ženskom osobom u kući koju osumnjičeni koristi u tuzlanskom naselju Ši Selo.