Archive for October, 2010

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak 28.10.2010. godine oko 18 sati na magistralnom putu Tuzla-Orašje, u naselju Špionica, smrtno su stradali vozač automobila “Seat Cordoba” Halilović Amir( rođen 1980. godine) i suvozač Mešanović Asim( rođen 1978. godine), te su lakše tjelesne povrede zadobili vozač “VW transporter kombija” M.O (29) i šest saputnika M.N (25), M.M (3), M.E (31), M.A (7), M.A (14) i M.H . U saobraćajnoj nesreći je učestvovalo i vozilo “Peugeot”, hrvatskh registarskih tablica, u kojem vozač G.Š (63) nije zadobio povrede.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK u saradnji sa ovlaštenim službenim licima Policijske stanice Srebrenik. Tužilac je donio naredbu da se obave sva potrebna vještačenja kako bi se utvrdili sve okolnosti i uzroci saobraćajne nesreće, te također naredbu za obdukciju mrtvih tijela.

Obavljeno je alkotestiranje vozača VW kombija i Peugeota te je utvrđeno da nisu vozili pod dejstvom alkohola.

Tokom uviđaja je utvrđeno da su se vozila VW kombi i Peugeot kretali u pravcu Orašja, a vozilo Seat Cordoba u pravcu Srebrenika. Uzroci saobraćajne nesreće će biti poznati kada se obave sva potrebna vještačenja.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Ferida Puhovića ( rođen 1966. godine u Crnoj Gori, nastanjen u općini Tuzla) radi postojanja osnovane sumnje da je 20.10.2010. godine počinio krivično djelo-Silovanje-iz člana 203. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Postoji osnovana sumnja da je Puhović u svojoj kući u naselju Podšići, općina Tuzla, u večernjim satima 20.10.2010. godine uz upotrebu prijetnje i sile imao spolni odnos sa oštećenom M.S.

Postupajući tužilac je, nakon što je zaprimljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od strane MUP-a TK, donio naredbu o provođenju istrage.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Nakon što je presuda Općinskog suda Tuzla od 13.03.2009. godine, po žalbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i branioca optuženog Jasmina Mašića, ukinuta rješenjem Kantonalnog suda Tuzla od 14.12.2009. godine u oslobađajućem dijelu za krivično djelo–Navođenje na prostituciju- i osuđujućem dijelu za krivično djelo-Prijevara-, održan je pretres pred Apelacionim odjeljenjem Kantonalnog suda.

Kantonalni sud je 25.10.2010. godine, poslije održanog pretresa u drugostepenom postupku, donio osuđujuću presudu za Jasmina Mašića za krivično djelo- Navođenje na prostituciju- i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine, dok je za krivično djelo-Prijevara- donesena oslobađajuća presuda.

Podsjećamo da je u prvostepenom postupku Općinski sud Tuzla 13.03.2009. godine donio osuđujuću presudu za krivično djelo –Prijevara, dok je za krivično djelo-Navođenje na prostituciju- donesena oslobađajuća presuda.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva TK u tačkama 1 i 2 stoji da je Mašić navodio na prostituciju djevojke koje su pružale seksualne usluge profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo, odjeljenje Tuzla, te u tačkama 3, 4 i 5 da je studentima uzimao novac u zamjenu za polaganje ispita.

Na presudu Kantonalnog suda se može izjaviti žalba Vrhovnom sudu FBiH.

saopćenje za javnost

Općinski sud u Kalesiji prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Hakiju Halilovića ( rođen 1941. godine iz Kalesije) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje prema desetogodišnjem djetetu ( -Bludne radnje- član 208. stav 2, u vezi sa krivičnim djelom -Spolni odnos s djetetom- iz člana 207. stav 1 Krivičnog zakona FBiH).

Kantonalno tužilaštvo TK je od Policijske uprave Kalesija zaprimilo dokaze i Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i donijelo naredbu o provođenju istrage.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Na osnovu optužnice koju je podiglo i zastupalo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona Kantonalni sud Tuzla je u srijedu 20.10.2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom se krivim oglašavaju Hamzić Elvis za krivično djelo pokušaj ubistva za što mu je određena kazna zatvora u trajanju od 4 godine i Beriz Kabilović za krivično djelo učestvovanje u tuči kojem je određena kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 5 mjeseci.

Kantonalni sud je, na prijedlog Tužilaštva, obojici produžio pritvor do pravosnažnosti presude.

Hamzić i Kabilović su 18.05.2010. godine u Tuzli fizički napali Gocić Osmana te je tom prilikom Hamzić Elvis prema oštećenom ispalio dva hica iz pištolja. Jedan hitac je Gocića pogodio u predjelu glave uslijed čega je zadobio teške tjelesne povrede.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Seada Džinića ( rođen 1990. godine) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva prema oštećenoj osobi sa inicijalima H.F.

Postoji osnovana sumnja da je Džinić u Ugostiteljskom objektu “Fresh” u Tuzli u ponedjeljak 18.10.2010. godine ispalio hitac prema oštećenom i pogodio ga u lijevu potkoljenicu i time mu nanio teške tjelesne povrede.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Jasmina Adrovića za krivično djelo pokušaj ubistva namah ( član 167. u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH) oštećenog Denisa Bešića, te protiv Jasmina Peleša i Feriza Adrovića za krivično djelo učestvovanje u tuči.

Pomenuti su 26.09.2010. godine u Ulici Šabana Zahirovića u Tuzli, nakon verbalnog sukoba radi provaljivanja u vozilo u vlasništvu Feriza Adrovića od strane Jasmina Peleša i oštećenog Denisa Bešića, započeli fizički sukob.

Tom prilikom je Jasmin Adrović u stanju jake razdraženosti, do koje je doveden bez svoje krivnje iz straha za očev život, izvadio nož dužine 15 cm i svjestan da drugom može oduzeti život, zadao oštećenom udarac nožem u predjelu grudnog koša i nanio mu teške tjelesne povrede.

Uzimajući u obzir okolnosti pod kojima je Jasmin Adrović oštećenom nanio tešku tjelesnu povredu, dio tijela u kojem je povreda nanesena, kao i sredstvo izvršenja krivičnog djela, Tužilaštvo je podiglo optužnicu za pokušaj ubistva namah, koju je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, u skladu sa većim interesom javnosti, u petak 08.10.2010. godine objavilo saopćenje za javnost na web stranici Tužilaštva, proslijedilo saopćenje medijima i organiziralo brifing za elektronske medije povodom odluke koju je Tužilaštvo donijelo da se neće provoditi istraga protiv komesara MUP-a TK Nedima Mutapčića u vezi sa saobračajnom nesrećom koju je imao 07.07.2010. godine u tuzlanskom naselju Miladije.

Javnosti su detaljno prezentirani razlozi radi kojih je takva odluka donesena. Većina medija je u tekstovima i prilozima prenijela obrazloženje Kantonalnog tužilaštva TK o pomenutom događaju.

Međutim, u Dnevniku 2 Federalne televizije od 08.10.2010. godine u prilogu novinara Omera Hasanovića i u Tuzlanskom listu u članku novinara Avde Avdića, izdanje za subotu i nedjelju 09. i 10. oktobar su iznesene grube neistine, iskrivljene i nejasne informacije i pogrešno preneseno tumačenje člana 332. Krivičnog zakona FBiH-Ugrožavanje javnog prometa-.

U Tuzlanskom listu su otišli i korak dalje pa su u tekstu nevjerovatnim lažima grubo izvrijeđali postupajuću tužiteljicu nanoseći joj i užasne lične uvrede. Neke od tih uvreda i laži su da ovakvom odlukom vrijeđa one kosti koje je iskopavala iz masovnih grobnica u Podrinju, ili da nema niti jedan razlog da koristi prezime koje ima?? Ovo smatramo šokantnim.

O profesionalnim i etičkim standardima novinara koji na ovaj način, iz ko zna kojih razloga, vrijeđa tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva TK nije vrijedno ni raspravljati.

Međutim, radi laži koje su iznesene u tekstu u Tuzlanskom listu i prilogu Federalne televizije smatramo neophodnim da javnosti ponovno prezentiramo istinite informacije o razlozima radi kojih je odluka donesena.

Također, u Kantonalnom tužilaštvu TK smo svjesni zainteresiranosti javnosti za pojedine predmete i događaje za koje je Tužilaštvo nadležno. Stoga otvoreno i transparentno sarađujemo sa svim medijima i prenosimo informacije javnosti kada god nam to dozvoljavaju mogućnosti u skladu sa zakonima i kada prenesene informacije ne ugrožavaju istražne radnje. Međutim od medija očekujemo da tačno, objektivno i korektno obavještavaju javnost. Stoga ponavljamo razloge radi kojih je odluka donesena

Kantonalno tužilaštvo TK je odmah po saznanju o događaju samo formiralo predmet, iako od PU Tuzla nije zaprimilo Izvještaj o događaju niti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u vezi sa saobračajnom nesrećom. Tek nakon toga je zaprimljena i anonimna prijava protiv Mutapčića o navodnoj zloupotrebi položaja i uticaju na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja uviđaja.

Tužilaštvo je poduzelo sve potrebne radnje kako bi se ispitale i najmanje mogućnosti da je komesar počinio krivično djelo “Ugrožavanje javnog prometa” kao i krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Pri donošenju odluke da se istraga neće provoditi Tužilaštvo je slijedilo pravno shvatanje Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH usvojeno 2004. godine, a u vezi sa članom 332. Krivičnog zakona FBiH. Da bi postojalo krivično djelo-Ugrožavanje javnog prometa- sudionik u prometu na putevima treba da se ne pridržava saobračajnih propisa, na taj način ugrozi javni promet, dovede u opasnost život ljudi ili tuđu imovinu većih razmjera ( prema pravnom shvatanju Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH u iznosu od preko 50.000 KM) i uslijed toga nastupi šteta u iznosu od preko 5.000 KM.

U konkretnom slučaju je apsolutno dokazano da nije doveden u opasnost ničiji život jer je komesar bio sam u autu, nije ugrozio niti jednog pješaka, niti je imao kontakt sa nekim vozilom da bi doveo u opasnost život drugog/ih lica. Također, stvarna vrijednost službenog automobila MUP-a TK “Audi A6″ je prema mišljenju vještaka saobraćajne struke, kojem je od Tužilaštva donesena naredba da uradi vještačenje, na dan nesreće bila 12.740 KM, dakle imovina nije prelazila iznos od 50.000 KM. Stvarna šteta, na bazi totalne ekonomske štete na vozilu je 7.644 KM. S obzirom da nije doveden u opasnost život ljudi i da ukupna vrijednost imovine nije veća od 50.000 KM Kantonalno tužilaštvo TK nije imalo osnova da provodi istragu u ovom slučaju, jer nije bilo ključnih elemenata krivičnog djela.

Tužilaštvo je detaljno provjerilo i navode prijave o zloupotrebi položaja i navodnom uticaju na ovlaštena službena lica na tok uviđaja od strane komesara. Provjerene su poduzete radnje tokom uviđaja, saslušani su svi svjedoci, odnosno ovlaštena službena lica PU Tuzla i MUP-a TK koji su obavljali uviđaj, kao i očevici događaja. Također je na zahtjev Tužilaštva dostavljen cjelokupni dokazni materijal sa uviđaja. Iz rezultata alkohometrijske pretrage i nakon saslušanja službenika koji je pretragu radio, utvrđeno je da komesar nije vozio u alkoholiziranom stanju.

Sve ovo su bili razlozi da se donese odluka da se neće provoditi istraga u konkretnom slučaju.

saopćenje za javnost

U skladu sa većim interesom medija i javnosti Kantonalno tužilaštvo TK saopćava da je donesena naredba da se neće provoditi istraga protiv komesara MUP-a TK Nedima Mutapčića u vezi sa saobraćajnom nezgodom koju je komesar imao 07.07.2010. godine upravljajući službenim vozilom Audi A6 u tuzlanskom naselju Miladije, jer iz prikupljenih dokaza proizilazi da nije počinjeno krivično djelo.

Povodom tog događaja ovom Tužilaštvu nije dostavljen Izvještaj o događaju niti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od strane PU Tuzla, ali je Tužilaštvo po saznanju o događaju samo formiralo predmet, a naknadno je zaprimilo i anonimnu prijavu protiv Mutapčića.

Po formiranju predmeta i nakon zaprimljene prijave u kojoj je navedeno da je komesar navodno počinio zloupotrebu položaja i uticao na ovlaštena službena lica PU Tuzla i MUP-a TK da se prikriju dokazi i ne pošalje izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, Kantonalno tužilaštvo je provjeravalo poduzete radnje tokom uviđaja, saslušani su svjedoci, te je na zahtjev Tužilaštva dostavljen cjelokupni dokazni materijal.

Iz prikupljenih materijalnih dokaza i nakon saslušanja svjedoka nema osnova sumnje da je Mutapčić zloupotrebio položaj. Iz rezultata alkotestiranja utvrđeno je da nije upravljao vozilom pod dejstvom alkohola, a također iz prikupljenih dokaza proizilazi da bilo čiji život nije bio doveden u opasnost, niti je vozilo ostvarilo kontakt sa nekim drugim vozilom da bi na taj način nastupila opasnost za imovinu drugog koja bi prelazila vrijednost od 50.000 KM.

Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu vještaku saobraćajne struke da uradi vještačenje ukupne vrijednosti vozila i vrijednosti pričinjene štete na vozilu.

Prema nalazu i mišljenju vještaka stvarna vrijednost vozila na dan nezgode je iznosila 12.740 KM a stvarna totalna šteta na vozilu u vrijednosti od 7.644 KM.

Prema pravnom shvatanju Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH usvojenom 16.11.2004. godine da bi postojalo krivično djelo-Ugrožavanje javnog prometa- iz člana 332. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH, potrebno je da sudionik u prometu na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa dovede u opasnost život ljudi ili imovinu drugog većih razmjera (preko 50.000 KM) i uslijed toga nastupi šteta u iznosu od preko 5.000 KM.

U pomenutom događaju, a slijedeći pravno shvatanje Vrhovnog suda FBiH, nisu ostvarena dva elementa bića krivičnog djela, dovođenje u opasnost život ljudi i ugrožavanje imovine drugog većih razmjera, preko 50.000 KM.

Stoga je ovo Tužilaštvo donijelo naredbu da se istraga neće provoditi.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Džulijana Šečića ( rođen 1990. godine, nastanjen u Kiseljaku, općina Tuzla), radi postojanja osnovane sumnje da je u periodu od 27.09. do 30.09. 2010. godine u Tuzli počinio 8 krivičnih djela-Razbojništvo- ( član 289. stav 1 Krivičnog zakona FBiH)

U navedenom periodu Šečić je u različitim naseljima Tuzle presretao maloljetnike i tom prilikom im upućivao prijetnje uz upotrebu noža u namjeri da im uzme mobilne aparate i novac, što su mu maloljetnici i predavali iz straha od napada na njihov život ili tijelo.

Osumnjičeni je lišen slobode i ispitan u prostorijama Kantonalnog tužilaštva TK gdje je priznao izvršenje sedam od osam krivičnih djela.

Šečić je već odranije osuđivana osoba za krivično djelo Razbojništvo.

Istraga je u toku.