Archive for September, 2010

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Jasmina Adrovića ( rođen 1986. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo -Ubistvo u pokušaju- i Peleš Jasmina ( rođen 1988. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo -Učestvovanje u tuči-.

Dežurni tužilac je, nakon što je od MUP-a TK zaprimljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, donio naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenih Jasmina Adrovića, njegovog oca F.A ( rođen 1955. godine) i Jasmina Peleša zbog osnovane sumnje da su u nedjelju 26.09.2010. godine u popodnevnim časovima u Ulici Šabana Zahirovića u Tuzli, nakon verbalnog sukoba, učestvovali u tuči prilikom koje je, nakon razmjene udaraca pesnicama, Jasmin Adrović nožem zadao ubodnu ranu u predjelu stomaka i nanio tešku tjelesnu povredu opasnu po život osobi sa inicijalima D.B.

Izvještaj o događaju koji je prethodio verbalnom i fizičkom obračunu između Jasmina Adrovića i njegovog oca F.A s jedne strane i Jasmina Peleša i oštećenog D.B s druge strane, još uvijek nije dostavljen Kantonalnom tužilaštvu TK.

Dežurni tužilac je naložio da se provedu i druge istražne radnje u cilju dokumentovanja događaja, a izdao je i naredbe za tjelesni pregled oštećenog i osumnjičenih koji su također povrijeđeni u razmjeni udaraca.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Drage Jurića ( rođen 1957. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja ( član 383. stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona FBiH) obavljajući dužnost direktora “Livnice čelika” doo Tuzla u periodu od septembra 2002. do juna 2004. godine.

U optužnici je potvrđena osnovana sumnja da je Jurić u tri navrata u navedenom periodu odobrio i potpisao naloge za plaćanje faktura firme “Mar Shipping limited”, sa sjedištem u Kingstonu, država Sveti Vinstent i Grenadini, a za usluge pronalaska novih kupaca u inostranstvu i usluge konsultacija i asistencije u provođenju ISO standardizacije, koje nikada nisu realizirane. Time je pribavio korist pomenutoj firmi i oštetio “Livnicu Tuzla ” u ukupnom iznosu od 187.144,86 KM.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Fahreta Durića ( rođen 1992. godine, nastanjen u Tuzli) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Policijska stanica Istok, PU Tuzla, je Tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz kojeg proizilazi osnovana sumnja da je u utorak 21.09. 2010. godine u kući za mlade u tuzlanskom naselju Solina osumnjičeni kod sebe radi prodaje posjedovao više od 34 grama marihuane ( cannabis sativa konoplja), te također da je sa još dvije osobe na pomenutom mjestu uživao cigarete marihuane a ostatak su zajedno pakirali radi daljnje prodaje.

Kantonalno tužilaštvo TK je nakon zaprimljenog izvještaja donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Općinski sud Kalesija prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio jednomjesečni pritvor za osobu sa inicijalima I.H ( rođen 1971. godine) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo silovanje ( član 203. stav 1 Krivičnog zakona FBiH) nad oštećenom osobom sa inicijalima M.M ( rođen 1977. godine) na području općine Kalesija u srijedu 22.09.2010. godine u večernjim satima.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog nakon što je od PU Kalesija zaprimio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u kojem su navedeni prikupljeni dokazi zasnovani na iskazu oštećenog, medicinskoj dokumentaciji na njegovo ime i pretresu automobila koji je koristio osumnjičeni.

U četvrtak 23.09. 2010. godine je u prostorijama Kantonalnog tužilaštva TK ispitan osumnjičeni.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Emira Kuburića ( rođen 1990. godine, općina Lukavac) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo spolnog odnosa s jedanaestogodišnjom djevojčicom (-Spolni odnošaj s djetetom-član 207 stav 2 Krivičnog zakona FBiH)

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je Tužilaštvu TK proslijedio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz kojeg proizilazi osnovana sumnja da je pomenuti u aprilu 2010. godine u Lukavcu djevojčicu pozvao u svoj automobil, te nakon što je pristala, odvezao je u ugostiteljski objekat u Kladnju, gdje je u sobi imao seksualni odnos s njom.

Kantonalno tužilaštvo TK je o događaju obavješteno u subotu 18.09.2010. godine nakon što je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) informaciju o događaju proslijedila MUP-u TK.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK je naložio da se Kuburić liši slobode,donio naredbu o provođenju istrage, te je osumnjičeni nakon toga i saslušan u prostorijama Tužilaštva.

Djevojčica je također saslušana u prostorijama Tužilaštva u prisustvu oca i vještaka psihologa.

Poduzete su i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti o događaju.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u utorak 22.09.2010 .godine oko 10 sati u Ulici Krečanska u Tuzli teške tjelesne povrede je zadobio desetogodišnji dječak sa incijalima A.S.

Prema prikupljenim saznanjima u toku uviđaja, koji su obavljala ovlaštena službena lica PU Tuzla, PS Zapad, djete je povrijeđeno nakon što je automobil “Opel kadet”, kojim je upravljala osoba sa inicijalima E.S, ostvarilo kontakt sa djetetom. Vozač automobila je alkotestiran i utvrđeno je da nije vozio u alkoholiziranom stanju.

Dječak je prevezen na UKC Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći a povrede nisu okarakterisane kao opasne po život.

O saobraćajnoj nezgodi je obaviještena dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva TK, a u skorije vrijeme se očekuje izvještaj koji će, nakon dokumentovanja događaja, PU Tuzla poslati ovom Tužilaštvu.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla je potvrdio optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Šuajba Majdančića i Vahdeta Mujkanovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo spolni odnos s djetetom( član 207. stav 1 Krivičnog zakona FBiH).

Pomenuti su optuženi da su u toku avgusta 2010. godine imali seksualne odnose sa trinaestogodišnjom djevojčicom u iznajmljenom stanu u tuzlanskom naselju Stupine.

Nakon potvrđivanja optužnice Vijeće Općinskog suda Tuzla je prihvatilo prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK i produžilo pritvor optuženima za još dva mjeseca radi postojanja mogućnosti uticaja na dijete i druge svjedoke u krivičnom postupku.

saopćenje za javnost

U prijepodnevnim satima u ponedjeljak 20.09.2010. godine u krugu fabrike “Soda Lukavac” smrtno je stradao Suljo Trumić ( rođen 1958. godine) uposlenik firme doo “Aksemont” Srebrenik koja je izvodila radove u krugu fabrike.

Prema saznanjima prikupljenim na mjestu događaja do smrti oštećenog je najvjerovatnije došlo uslijed povreda stomaka i grudnog koša nakon pada sa skele visoke 3 metra.

Uviđaj na mjestu događaja su obavila ovlaštena službena lica PU Lukavac i inspektor zaštite na radu. O događaju je obavještena dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona koja je izdala naredbu za vanjski pregled mrtvog tijela.

PU Lukavac radi na dokumentovanju događaja te će izvještaj biti dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

saopćenje za javnost

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Općinski sud u Tuzli odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora za Anadina Mujanovića iz Tuzle ( rođen 1975. godine) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo-Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti- iz člana 359. stav 1 krivičnog zakona FBiH.

U utorak 14.09.2010. godine Mujanović se oglušio na zahtjev ovlaštene službene osobe MUP-a TK da zaustavi neregistrovani automobil BMW kojim je upravljao, te se umjesto zaustavljanja nastavio kretao prema njemu u namjeri da ga udari. Policajac je izbjegao direktan udar automobila skokom u stranu, nakon čega se osumnjičeni udaljio sa mjesta događaja.

Osumnjičeni je više puta osuđivana osoba zbog različitih krivičnih djela, između ostalih i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a u periodu napada na službenu osobu je koristio pogodnost godišnjeg dopusta sa izdržavanja kazne zatvora u Kazneno popravnom zavodu u Zenici.

Dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva TK je donijela naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog. Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U utorak 14.09.2010. godine oko 19 sati u mjestu Husino u blizini Tuzle osobe sa inicijalima A.M i A.R oglušili su se na zahtjev ovlaštenog službenog lica MUP-a TK, sa vidno istaknutom značkom i policijskom iskaznicom u rukama, da zaustave automobil BMW kojim je upravljao A.M, te su se kretali prema njemu u namjeri da ga udare.

Tom prilikom je policajac skokom u stranu izbjegao udar automobila.

Pomenuti su se isto veće dobrovoljno dovezli automobilom pred Policijsku stanicu Zapad, te su po nalogu dežurne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva TK lišeni slobode.

Prema operativnim saznanjima MUP-a TK obje osobe se od ranije dovode u vezu sa nabavkom i distribucijom narkotičkih sredstava.

Dežurna tužiteljica je 15.09.2010. godine Općinskom sudu Tuzla stavila zahtjev za izdavanje naredbe za pretres automobila koje koristi osoba sa incijalima A.M.

Pomenute osobe će biti saslušane u prostorijama Kantonalnog tužilaštva TK.