Archive for August, 2010

saopćenje za javnost

U skladu sa većim brojem upita medija i interesa javnosti za krivični postupak koji se vodi protiv Mevludina Jahića , za kojeg postoji osnovana sumnja da je 25.08.2010. godine u stanu blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli počinio ubistvo na okrutan način Fetihe Jahić, njegove bivše supruge, saopćavamo mišljenje vještaka sudske medicine iz nalaza obdukcije.

Fetihi Jahić je naneseno ukupno 49 povreda nožem, od čega 5 ubodno-reznih povreda na vratu i niz drugih ubodnih i reznih povreda po različitim dijelovima tijela, te je smrt nastupila nasilno i neposredno uslijed kombinovanog unutarnjeg i vanjskog iskrvarenja.

Osumnjičenom za ovo krivično djelo je Kantonalni sud u Tuzli, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK, odredio mjeru jednomjesećnog pritvora.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U nedjelju 29.08.2010. godine u večernjim satima u kući u Ulici Damira Hadžibeganovića u Tuzli osoba sa inicijalima B.S ( rođena 1954. godine) zadobila je ubodnu ranu nožem u predjelu grudnog koša nakon čega je prevezena i hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

Postoji osnova sumnje da je osoba sa inicijalima D.K (rođena1984. godine) upotrebom noža nanijela povrede oštećenom te time počinila krivično djelo ubistvo u pokušaju ( član 166 stav 1 u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH).

Uviđaj na mjestu događaja su, po ovlaštenju dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, obavila ovlaštena službena lica MUP-a TK i PU Tuzla, te su osumnjičenog lišili slobode.

Dežurni tužilac je izdao naredbe za tjelesni pregled i vađenje krvi i urina za osumnjičenog i oštećenog, te je donio naredbu o provođenju istrage.

Danas će dežurni tužilac sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla staviti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla, na prijedlog dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, je odredio mjeru jednomjesećnog pritvora za Mevludina Jahića ( rođen 1972. godine) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo na okrutan način (član 166. stav 2 tačka a) na štetu bivše supruge Fetihe Jahić.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u srijedu 25.08.2010. godine oko 02,00 sata u Ulici Amalije Lebeničnik u Tuzli, nakon što je nasilno ušao u stan u kojem se nalazila oštećena, istoj nanio više ubodnih i reznih rana nožem po različitim dijelovima tijela koje su uzrokovale smrt oštećene.

Dežurni tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

U srijedu 25.08.2010. godine oko 02,00 sata u Ulici Amalije Lebeničnik, u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli, sa više uboda oštrim predmetom usmrćena je Fetiha Jahić ( rođena 1976. godine).

Postoje osnovi sumnje da je oštećenu usmrtio njen bivši suprug M.J ( rođen 1972. godine) tako što je nasilno ušao u stan u kojem je bila oštećena, te joj nanio više uboda oštrim predmetom.

Uviđaj na mjestu događanja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa ovlaštenim službenim licima MUP-a TK i PU Tuzla.

Osumnjičeni je lišen slobode te se nad njim vrši kriminalistička obrada od strane PU Tuzla i MUP-a TK.

Dežurni tužilac je izdao naredbe za uzimanje parafinske rukavice , tjelesni pregled i nalaz krvi i urina od osumnjičenog, te da se obave balistička vještačenja i prikupljanje bioloških tragova na mjestu događanja.

Izdata je i naredba za obdukciju mrtvog tijela.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u nedjelju 22.08.2010. godine odredio mjeru jednomjesećnog pritvora za Vahdeta Mujkanovića ( (rođen 1964. godine) i Šuajba Majdančića ( rođen 1952. godine ) radi postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo-Spolni odnošaj s djetetom- iz člana 207. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Dežurni tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenih za ovo krivično djelo, te su, nakon što su lišeni slobode, osumnjičeni ispitani u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Istraga je u toku.

saopćenje za javnost

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK je 16.08.2010. godine u popodnevnim satima, u saradnji sa ovlaštenim službenim licima PU Živinice, obavio uviđaj povodom saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradao Sakić Nezir ( rođen 1929. godine iz Donje Višće, općina Živinice).

Vozeći bicikl na magistralnom putu Živinice-Banovići jučer oko 16.15 sati oštećeni je došao u kontakt sa vozilom “Opel Kadet” kojim je upravljala osoba sa inicijalima S.D ( rođena 1981. godine iz Živinica).

Smrt oštećenog je konstatovana na mjestu događaja od strane ljekarske ekipe Hitne pomoći Doma zdravlja u Živinicama.

Obavljeno je alkotestiranje vozača “Opel Kadet” i utvrđeno da S.D nije vozio pod uticajem alkohola.

Dežurni tužilac je izdao naredbu za tehnički pregled putničkog motornog vozila “Opel Kadet”, te također i naredbu za nalaz obdukcije mrtvog tijela.

Istraga je u toku.

saopćenje za medije

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je 13.08.2010. godine odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Adnana Salkanovića ( rođen 1979. godine) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ubistvo na svirep način prema oštećenom Rafaelu Muratoviću ( rođen 1956. godine).

Istraga o ubistvu Rafaela Muratovića, koji je u srijedu 11.08.2010. godine ubijen u stanu u Ulici Izeta Sarajlića broj 1 u tuzlanskom naselju Slavinovići, je u toku.

saopćenje za javnost

Prema mišljenju vještaka sudske medicine u nalazu obdukcije smrt Rafaela Muratovića, koji je ubijen u srijedu u tuzlanskom naselju Slavinovići u Ulici Izeta Sarajlića broj 1, je nastupila uslijed uboda noža u srce.

Oštećenom su nanesene ukupno 34 povrede, od čega dvije sjekirom u predjelu desne strane glave, 31 nožem i jedna oguljotina.

Osumnjičena osoba sa inicijalima A.S je u četvrtak 12.08.2010. godine otpuštena iz UKC-a Tuzla gdje su mu sanirane povrede, nakon čega su ga ovlaštena službena lica PU Tuzla lišila slobode.

Nakon što je osoba za koju postoje osnovi sumnje da je počinila ubistvo na svirep način saslušana u prostorijama Kantonalnog tužilaštva, dežurni tužilac je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog.

Istraga o ovom krivičnom djelu je u toku.

saopćenje za javnost

Dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavila prijedlog za određivanje mjere pritvora za osobu sa inicijalima A.B ( rođen 1965. godine) radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo-Ubistvo- iz člana 166. a u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH ( ubistvo u pokušaju) prema oštećenoj osobi sa inicijalima M.L ( rođena 1978. godine).

Read more

Određen pritvor Zoranu Tomiću

Na prijedlog dežurne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla odredio je u subotu 07.08.2010. godine mjeru pritvora za Zorana Tomića ( rođen 1979. godine) radi postojanja osnovane sumnje da je u petak 06.08.2010. u mjestu Donje Dubrave, općina Živinice, hicem iz pištolja usmrtio svog oca Ivu Tomića ( rođen 1944. godine).

Istraga o počinjenom ubistvu je u toku.