Archive for July, 2010

saopćenje za javnost

U nedjelju 25.07.2010. godine u jutarnjim satima lišena je slobode maloljetna osoba sa inicijalima S.A radi postojanja osnova sumnje da je 16.07.2010. godine ispred Doma zdravlja u Živinicama izvršila krivično djelo –Ubistvo- iz bezobzirne osvete ( član 166. stav 2 tačka d Krivičnog zakona FBiH) na štetu Sabahudina Mehičića zvani Kadrija.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona stavilo je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Živinicama zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, te je predložlo određivanje mjere pritvora prema maloljetniku.

saopćenje za javnost

Sudija za maloljetnike Općinskog suda Živinice u ponedjeljak 19.07.2010. godine rješenjem je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dva maloljetnika sa inicijalima A.A i A.M radi postojanja osnova sumnje da su pomagali pri izvršenju krivičnog djela ubistva Sabahudina Mehičića zvanog Kadrija koje se dogodilo u petak 16.07.2010. godine ispred Doma zdravlja u Živinicama.

Za počiniocem ovog krivičnog djela se intenzivno traga.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla rješenjem je odredio jednomjesečnu mjeru pritvora za Bejhanović Begana iz Tuzle radi postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo u pokušaju prema oštećenoj Mevli Mehić iz Tuzle.

saopćenje za javnost

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona obaviješteno u ponedjeljak 19.07.2010. godine od strane PS Banovići da je u stanu u zgradi u Banovićima pronađena mrtva šestomjesečna beba, dežurni tužilac je obavio uviđaj sa ovlaštenim službenim licima MUP-a TK –Odjela za maloljetnike i PS Banovići.

Dežurni tužilac je nakon uviđaja donio naredbu za obdukciju tijela bebe.

Vještak sudske medicine je u nalazu obdukcije dao mišljenje da je smrt bebe nastupila prirodnim putem uslijed upale pluća.

Pokušaj ubistva u Tuzli

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Bejhanović Begana ( rođen 1961. godine) zbog postojanja osnova sumnje da je u subotu 17.07.2010. godine počinio krivično djelo-Ubistvo- iz člana 166 stav 1 u vezi sa stavom 28 Krivičnog zakona FBiH (pokušaj ubistva) prema oštećenoj Mehić Mevli ( rođena 1957. godine ).

Postupajući tužilac je ispitao osumnjičenog i sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u ponedjeljak 19.07. 2010. sudiji za maloljetnike Općinskog suda Živinice stavilo zahtjev za pokretanje pripremnog postupka prema maloljetnicima A.A i A.M zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo –Ubistvo- iz člana 166 stav 1 u vezi sa članom 33 Krivičnog zakona FBiH (pomaganje pri izvršenju krivičnog djela).

Uz zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, stavljen je i prijedlog za određivanje pritvora prema maloljetnicima.

Za počiniocem krivičnog djela se i dalje traga.

saopćenje za javnost

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 15.07. 2010. godine u 1:45 sati na magistralnom putu Tuzla-Srebrenik, u mjestu Behrami u neposrednoj blizini Srebrenika, smrtno je stradao Elmedin Duranović rođen 1984. godine, a povrijeđene su osobe sa inicijalima M.A, F.A koje su bile u istom vozilu sa Elmedinom, te osoba sa inicijalima D.D.

Povrijeđeni su prevezeni na UKC Tuzla radi pregleda karaktera ozlijeda zadobijenih u nesreći.

U saobraćajnoj nesreći su učestvovala 3 automobila, pmv Golf 3 kojim je upravljao poginuli, pmv Honda kojom je upravljala osoba sa inicjalima A.M i pmv BMW kojim je upravljala osoba sa inicijalima D.D koje se kretalo u svojoj kolovoznoj traci iz suprotnog pravca.

Uzrok nesreće će se utvrditi nakon što vještak saobraćajne struke dostavi odgovarajući izvještaj Kantonalnom tužilaštvu a na osnovu naredbe dežurne kantonalne tužiteljice Gordane Tadić

Dežurna tužiteljica je, nakon što je obaviještena od ovlaštenih službenih lica PS Srebrenik, izašla na mjesto događaja radi uviđaja.

Izdata je i naredba za nalaz obdukcije, te krvi i urina poginule osobe, kao i nalaz krvi i urina osobe sa inicijalima D.D koja se s putničkim motornim vozilom BMW kretala iz suprotnog smjera u svojoj kolovoznoj traci.

Nakon dostavljanja odgovarajućih izvještaja vještaka i PS Srebrenik će biti donešena konačna tužilačka odluka.

saopćenje za javnost

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u srijedu 14.07. 2010. oko 00:15 sati na regionalnom putu Lukavac-Šekovići u mjestu Ciljuge, općina Živinice, poginuli su Abid Vokić (rođen 1973.) i Denis Muratović ( rođen 1984.), dok se osoba sa inicijalima B.K nalazi u teškom zdravstvenom stanju uslijed ozlijeda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, te je odmah prevezena na UKC Tuzla, Kliniku za hirurgiju.

Putničkim motornim vozilom “Pežo 205″ upravljao je Abid Vokić iz Živinica.

Dežurni kantonalni tužilac Kasim Halilčević je, odmah nakon što je obaviješten od PU Živinice, izašao na uviđaj na mjesto događanja.

Dežurni tužilac izdao je naredbu za nalaz obdukcije tijela smrtno stradalih i uzimanje nalaza krvi i urina od strane vještaka sudske medicine, te je naloženo vještaku saobraćajne struke da izvrši vještačenje okolnosti nastanka saobračajne nesreće.

Nakon dostavljanja odgovarajućih nalaza i izvještaja od pomenutih vještaka i PU Živinice Kantonalnom tužilaštvu, bit će donesena konačna tužilačka odluka.

saopćenje za javnost

U nalazu obdukcije tijela novorođenčeta koje je pronađeno mrtvo u toaletu Doma zdravlja u Tuzli 04.07.2010. godine vještak sudske medicine dao je mišljenje da je smrt nastupila nasilnim putem usred utopljenja kao posljedice udisanja tečnosti u donji disajni trakt.

Novorođenče je, prema mišljenju vještaka, od rođenja u životu bilo od 5 do 10 minuta do nastupanja utopljenja.

Postupajući kantonalni tužilac, Alija Šukalić, izdao je naredbu za provođenje istrage radi postojanja osnova sumnje da je osoba sa inicijalima V.B rođena 1983. godine počinila krivično djelo –Čedomorstvo- iz člana 169. Krivičnog zakona FBiH

Saopćenje za javnost

Općinski sud u Gradačcu, na prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, nije donio rješenje o određivanju pritvora za osobu sa inicijalima N.K iz Mionice kod Gradačca za koju postoje osnovi sumnje da je počinila krivično djelo –Silovanje- iz člana 203., stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

Za navedenu osobu postoje osnovi sumnje da je na području Gradačca počinila krivično djelo silovanja nad devetnaestogodišnjom djevojkom tako što ju je upotrebom sile i prijetnji da će izravno napasti na njen život i tijelo više puta prisilio na spolni odnošaj.