Archive for February, 2010

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 23.02.2010.godine oko 14,25 sati na pružnom prelazu i ukrštanju pruge sa lokalnim putem Ljubače-Suha  u blizini asfaltne baze došlo je do željezničke nezgode u kojoj je smrtno stradao Bajrić Admel.

Bajrić Admel sin Sadika rođen 11.08.1988.godine iz Suhe-Bajrići bb općina Živinice je upravljao putničkom vozilom marke „Daewoo nexia“ slovenačkih reg. oznaka C ZZ 519 za sada neutvrđenog vlasnika te ispred pružnog prelaza nije zaustavio svoje vozilo ispred postavljenog znaka „Stop“ i „Andreinog krsta“ te ustupio  prednost šinskom vozilu uslijed čega je došlo do kontakta  voza i putničkog vozila nakon čega je zbog povreda koje je zadobio Bajrić preminuo.

Read more

Postignut sporazum o priznanju krivnje s Husarić Elvirom iz Srebrenika

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Damir Alić je dana 16.02.2010.godine zaključio sporazum o priznanju krivnje sa optuženim Husarić Elvirom kome se na teret stavlja da je počinio produženo krivično djelo Navođenje na prostituciju u sticaju s krivičnim djelom Nedozvoljenog držanja oružja i municije. Sporazumom, koji je prihvaćen od strane Kantonalnog suda Tuzla 17.02.2010.godine, je optuženom odrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i jednog mjeseca te je ukinuta mjera pritvora koja mu je određena 17.11.2009.godine. Izrečena mu je mjera sigurnosti oduzimanja vatrenog oružja. Optuženi Husarić Elvir je tokom istrage aktivno sarađivao sa tužilaštvom što mu je cijenjeno kao posebno olakšavajuća okolnost prilikom odlučivanja o visini krivično pravne sankcije.

Saopćenje za javnost

Kantonalno tužilaštvo Tuzla je nakon što je donijelo Naredbu o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih N.N,N.E,M.A. i M.E, svi nastanjeni na području općine Zavidovići, Općinskom sudu u Živinicama podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora  za sve osumnjičene,a za koje se osnovano sumnja da su počinili veći broj krivičnih dijela- teške krađe- na području općina Živinice i Kalesija, uglavnom nad prodajnim objektima doo“Bingo“.

Potvrđena optužnica i produžen pritvor Jozi Banoviću

Kantonalni sud Tuzla, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK, je dana 03.02.2010.godine produžio pritvor optuženom Jozi Banoviću za dva mjeseca u kojem periodu će započeti suđenje.

Read more

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN POČINJEN U NASELJIMA HRANČA I GLOGOVA, OPĆINA BRATUNAC

Dana 04.02.2010. godine Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je Optužnicu protiv  V.D., J.M. i J.LJ. zbog krivičnog djela -Ratni zločin protiv civilnog stanovništa- iz člana 173 stav 1 tačka a) i d) i stav 2 tačka b)  Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29 istog Zakona, počinjenog u naseljima Hranča i Glogova, općina Bratunac, tokom maja 1992. godine.

Optužnica sa dokazima dostavljena je Kantonalnom sudu u Tuzli na potvrđivanje.

Podignuta optužnica protiv Joze Banovića

Kantonalni tužioci Dijana Milić i Damir Alić su dana 01.02.2010.godine podigli optužnicu protiv osumnjičenog Joze Banovića za produženo krivično djelo „Navođenje na prostituciju“ iz člana 210. stav 4. Krivičnog zakona F BiH. Osumnjičeni Jozo Banović se nalazi u pritvoru po Rješenju Kantonalnog suda Tuzla od 09.12.2009.godine a u podignutoj optužnici je stavljen prijedlog za produženje pritvora prema osumnjičenom iz razloga postojanja stvarne prijetnje narušavanja javnog reda i mira u slučaju njegovog puštanja na slobodu. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje nakon čega će, ukoliko ista bude potvrđena, javosti biti sapćeno više detalja o samom predmetu.

Saopćenje za javnost

Dana 01.02.2010.godine, oko  11,00 sati, , u mjestu Gornja Lohinja, općina Gračanica, M. DŽ. je   nožem u predio grudnog koša ubo M.D. rodjenog 1989  godine i nanio mu tjelesne ozlijede.

Oštećeni M.D.  je zbog tjelesnih ozljeda smješten u JZU UKC Tuzla.  Osumnjičeni M.Dž. je lišen slobode i isti će biti predat tužilaštvu gdje će biti ispitan, te će nakon njegovog ispitivanja tužilaštvo najverovatnije predložiti sudu odredjivanje mjere pritvora.

Uvidjaj je obavila policija, inspektori MUP-a TK  i kantonalni tužilac, te za sada   izdata naredba za vađenje krvi i urina   M.Dž i  M.D.