Archive for the ‘ Saopćenja i informacije ’ Category

saopćenje za javnost

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv osam osoba: Jasmina Čelikovića (27), Semira Ramića (24), Zanina Čorića (27), Ademira Avdića (23), Esmira Hasića (23), Emira Jahića (23), Nedžada Avdića (49), svi iz Tuzle, i Vedrana Gavrića (26) iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivičnim djelom iz člana 52. stav 1 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja TK.

U optužnici je navedeno postojanje osnovane sumnje da je prvooptuženi Jasmin Čeliković organizovao grupu kojoj su pripadale i ostale optužene osobe, u cilju nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga heroin i amfetamin na području Tuzle i Tuzlanskog kantona u dužem vremenskom periodu.

Krajem septembra 2011. godine, po naredbama Kantonalnog suda u Tuzli i uz saglasnog Tužilaštva, pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a TK su izvršili preterese na većem broju lokacija u kućama i stanovima na području Tuzle koje su koristili optuženi. Tom prilikom je u objektima i kod pomenutih pronađena određena količina opojne droge heroin, veća količina naoružanja, municije i prateće opreme, određena količina novca od prodaje droge, automobili i motocikli koji su korišteni prilikom nabavljanja i prodaje droge i određena tehnička oprema.

Tokom provođenja istražnih radnji prikupljen je veći broj dokaznih materijala koji potvrđuju osnovanu sumnju da su optuženi u datom vremenskom periodu veću količinu droge heroin i amfetamin, koju je za njih nabavljao Čeliković, vagali, pakovali i prodavali za veći broj lica.

Kantonalno tužilaštvo je uz podignutu optužnicu Sudu stavilo prijedlog da se pomenutim produži mjera pritvora.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla također predloženo da se izrekne i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta a za veću količinu naoružanja, te da se od optuženih oduzme protivpravno stećena imovina, automobili, motocikli, pronađena opojna droga, novac koji potiče od prodaje droge i određeni tehnički predmeti.

saopćenje za javnost

U srijedu 25. januara 2012. godine oko 6,15 sati u Gornjim Hrgovima, na području općine Srebrenik, najvjerovatnije nakon slijetanja sa lokalnog puta i udarca u veći kamen u kanalu pored ceste, došlo je do zapaljenja vozila “golf 2″ u kojem je smrtno stradao pedesetdvogodišnji Tomislav Babić iz Gornjih Hrgova.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik su nakon gašenja požara u ostacima automobila pronašli ugljenisano tijelo nastradalog.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK i PS Srebrenik. Na uviđaju su po nalogu tužioca prisustvovali i vještaci elektro i saobraćajne struke.

Ostaci izgorjelog automobila su jučer prevezeni u krug MUP-a Tuzlanskog kantona. Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju ostataka tijela nastradalog. Izdate su naredbe i za druga potrebna vještačenja.

Nakon obavljenih vještačenja i obdukcije će se moći govoriti više uzrocima koji su doveli do slijetanja automobila sa ceste, zapaljenja vozila i smrti nastradalog.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetdvogodišnjeg Eldara Hirkića iz Puračića, općina Lukavac, zbog postojanja osnovane sumnje da je u periodu od avgusta do decembra 2011. godine počinio produženo krivično djelo teška krađa na području općine Lukavac.

Postoji osnovana sumnja da su Hirkić i osoba sa inicijalima M.S u septembru prošle godine provalili u pomoćni objekat porodične kuće u mjestu Puračić, te da su vlasniku otuđili bakarne dijelove kazana za rakiju. Hirkić je osumnjičen i da je u avgustu prošle godine provalio u dvorište porodične kuće u naselju Krtova kod Lukavca i od vlasnika otuđio bakarne dijelove kazana za rakiju, te također da je u decembru 2011. godine provalio u porodičnu kuću u Puračiću, izvršio premetačinu stvari i otuđio određenu količinu zlatnog nakita. Protupravna imovinska korist pribavljena činjenjem ovih krivičnih djela je procijenjena na oko 5.500 KM.

Policija je operativnim radom na terenu došla do informacija o osobi za koju postoje osnovi sumnje da je počinilac pomenutih krivičnih djela, lišila slobode Hirkića, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu isti jučer predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv Hirkića i M.S. Hirkić je jučer ispitan u prostorijama Tužilaštva na okolnosti vezane za pomenuta krivična djela.

Osumnjičeni Eldar Hirkić je od ranije više puta osuđivana osoba za krivična djela protiv imovine.

saopćenje za javnost

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv tridesetdvogodišnjeg Bojana Banovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je u kraćem vremenskom intervalu počinio produženo krivično djelo teška krađa.

U optužnici je u devet tačaka navedeno postojanje osnovane sumnje da je Banović u periodu od 18. novembra do 20. decembra 2011. godine počinio devet teških krađa na području općine Tuzla, od kojih se osam odnosi na obijanje i krađu CD plejera i drugih vrijednijih stvari iz automobila na području Tuzle, te jedna na krađu mobitela iz stana u Tuzli. Ovime je optuženi sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.500 KM.

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i produžio mjeru pritvora Banoviću za još dva mjeseca.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona podigao je optužnicu protiv tridesetjednogodišnjeg Sadata Salihbegovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelima protivpravno lišenje slobode i nasilje u porodici. Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla.

U optužnici je u tri tačke navedeno postojanje osnovane sumnje da je Salihbegović 31. oktobra 2011. godine posredno, preko majke svoje nevjenčane supruge, uputio prijetnje da će na suprugu aktivirati ručnu bombu ukoliko se ne vrati kući. Istog dana je suprugu pronašao u blizini skvera u Tuzli, uz upotrebu fizičke sile i prijetnji oduzeo joj slobodu kretanja i prisilio je da njim ode do kuće koju su koristili, te joj nakon toga u kući ponovo prijetio aktiviranjem ručne bombe i zadao nekoliko udaraca rukama i nogama po glavi i drugim dijelovima tijela nanijevši joj lake tjelesne povrede.

Na prijedlog postupajućeg tužioca nadležni Sud je produžio pritvor Salihbegoviću za još dva mjeseca.

saopćenje za jabvnost

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tridesetpetogodišnjeg Nešeta Selimovića iz mjesta Zeline Srednje, općina Gradačac, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela pokušaj ubistva u sticaju sa krivičnim djelom pokušaj teške krađe i nedozvoljeno dražanje oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Selimović u nedjelju 22. januara 2012. godine oko 3 sata u mjestu Zelinja Srednja, nakon što je provalio u porodičnu kuću M.D i izvršio premetačinu ladica u spavaćoj sobi u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, aktivirao i bacio ručnu bombu u hodniku neposredno ispred ulaznih vrata kuće gdje su ušli susjedi M.D i E.D u namjeri da Selimovića spriječe u krađi. Pomenute osobe su uspjele izbjeći povređivanje ili težu posljedicu blagovremeno se sklonivši iza vanjskog zida kuće.

Policija je lišila slobode osumnjičenog nedugo nakon događaja i tom prilikom u džepu jakne koju je nosio su pronađene dvije ručne bombe. Ovlaštena službena lica PU Gradačac izvršila su kriminalističku obradu nad osumnjičenim, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za dvadesetogodišnjeg E.B iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom pretresa koji su pripadnici MUP-a TK obavili po naredbi Općinskog suda Tuzla i uz saglasnost postupajućeg tužioca u automobilu u vlasništvu osumnjičenog su pronađena tri paketića, za koje je vještačenjem utvrđeno da sadrže oko 150 grama opojne droge heroin.

Policija je lišila slobode osumnjičenog, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je danas donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog u prostorijama Tužilaštva.

saopćenje za javnost

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za dvadesetšestogodišnjeg R.A, dvadesetčetverogodišnjeg R.A i dvadesetpetogodišnjeg S.A iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili krivično djelo razbojništvo.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti na stočnoj pijaci u Živinicama namamili osobu sa inicijalima N.H da ode pogledati stoku koju su navodno imali za prodaju u štali u naselju Stara pruga u Živinicama. Na toj lokaciji su, koristeći palice, drvene motke i drugo oruđe, oštećenog udarali po glavi, licu i drugim dijelovima tijela i nanijeli mu teške tjelesne povrede glave i nekoliko lakih tjelesnih povreda, te su istom otuđili jaknu i novčanik u kojem je bilo preko 2000 KM.

Policija je lišila slobode osumnjičene, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je danas donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene u prostorijama Tužilaštva.

Istraga je u toku

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetpetogodišnjeg Indira Halilovića i devetnaestogodišnjeg Elvisa Đuvu, obojica iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Postoji osnovana sumnja da su Halilović i Đuvo u nekoliko navrata u periodu od sredine decembra 2011. godine do početka januara 2012. godine prodali manje količine marihuane određenim osobama, kao i da su marihuanu namijenjenu za daljnju distribuciju i prodaju u količini od oko 16 grama, prodali jednoj osobi. Prilikom pretresa stana i pomoćnog objekta koje koristi Halilović, izvršenog 11.01.2012. godine u sklopu operativne akcije MUP-a TK na suzbijanju nedozvoljenog prometa opojnim drogama, pronađeno je više paketića sa opojnom drogom marihuana sa ukupnom količinom od oko 13 grama.

U sklopu iste operativne akcije MUP-a TK 11.01.2012. godine izvršen je pretres stana koji koristi D.LJ iz Tuzle koji se nalazi u barakama u Tuzlanskom naselju Ši selo, te pretres pomoćnih objekata koji se nalaze u blizini baraka. Radi se o objektima koji su trošni, služe kao ostave i nisu zaključani. Za ove objekte je od ranije poznato da su korišteni od strane više kriminalno aktivnih lica.

U jednom od pomoćnih objekata, za koji nije pouzdano utvrđeno ko ga je koristio i čije je vlasništvo, je pronađeno 8 paketa sa ukupnom količinom od oko 6,8 kilograma opojne droge marihuana. Nakon pronalaska marihuane D.Lj je lišen slobode od strane ovlaštenih službenih lica MUP-a TK, izvršena je kriminalistička obrada, te je zbog nemogućnosti utvrđivanja da je marihuana u njegovom vlasništvu, odnosno da je pronađena u objektu koji je ova osoba koristila, isti pušten na slobodu.

Pronađena pakovanja sa biljnom materijom su vještačena od strane vještaka za hemijska i biološka ispitivanja. Vještačenjem je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi canabis sativa-konoplja, ili poznatije kao marihuana, da je materija u pakovanjima u veoma vlažnom stanju i u fazi raspadanja, da je najvjerovatnije stojala duži vremenski period i da je, s obzirom na ovo, mala vjerovatnoća da bi mogla biti stavljena u daljnji promet i prodaju.

MUP TK u saradnji sa Tužilaštvom poduzima sve potrebne operativne radnje i aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa pronađenom opojnom drogom marihuana.

saopćenje za javnost

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetogodišnjeg Adnana Fazlića i dvadesetjednogodišnjeg Zlatana Agića, oba nastanjena u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Postoji osnovana sumnja da je u ponedjeljak 09.01.2012. godine Agić prodao Fazliću 20 paketića sa opojnom drogom marihuana namijenjenih za daljnju prodaju, ukupne težine oko 16 grama, a koja je pronađena kod Fazlića prilikom kontrole koju su obavila ovlaštena službena lica MUP-a TK.

Policija je lišila slobode oba osumnjičena, izvršena je kriminalistička obrada, te su jučer uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene i nadležnom Sudu stavio prijedlog za određivanje pritvora koji je danas prihvaćen.

Istraga je u toku.